САЩ са в депресия, прикрита с печатане на пари

По-голямата част от икономистите и анализаторите заявяват, че възстановяването на икономиката на САЩ върви нормално, но според Comstockfunds, това се прави до голяма степен с цел да се поддържа ръста на фондовите индекси.
Всъщност, няма нищо в основните икономически показатели, което да показва, че настоящото възстановяване е нещо различно от анемия. От Comstockfunds взимат осем основни икономически показателя правят сравнение на стойностите им сега и преди 36 месеца, т.е. преди началото на кризата.
Освен това те правят същото сравнение и за предходните два бизнес цикъла, използвайки официалните данни на Националното Бюро за Икономически изследвания.
За целта не са използвани изследвания, анкети, комплексни индекси, а основни икономически индикатори, измерващи заетостта, доходите, потреблението, производството, покупките на жилища и капиталовите разходи.
Резултатите ясно показват, че настоящото възстановяване е далеч по-слабо от това при последните две кризи. Още повече, че въпросните кризи са следвани от експанзионистични периоди, с растеж под средно претегления темп на развитие за този отрязък от икономическия цикъл, от Втората световна война насам.
Резултатите са обобщени по следния начин. БВП на САЩ нараства средно с 6.4% от стойностите си преди кризата през последните два цикъла, но се увеличава само с 0.2% в момента.
Продажбите на нови жилища се покачват с 23% през преходните два периода на криза и възстановяване, сега падат с 47%.
Продажбите на дребно се увеличават средно с 14%, след последните две кризи, но само с 1% сега.
Промишленото производство в САЩ е бележело ръст от 2.5% при последните два цикъла, сага пада с 5.6%.
Заетостта в частния сектор е намалявала средно с 0.1% след последните две рецесии, сега пада с 5.2%.
Доходите на физическите лица са се покачвали с 11%, но сега са само с 4% по-високи от нивата преди кризата.
Новите поръчки на стоки с дълготрайна употреба са се увеличавали средно с 6.2% при последните два цикъла, сега падат с 2.2%.
Седмично, броят на новите молби за обезщетения за безработица е нараствал е намалявал средно с 8% след предишните две рецесии, спрямо предкризисните нива, сега нараства с 22%.
Фактите говорят сами за себе си. Настоящото възстановяване е далеч по-слабо от предишните две в широк спектър от основни икономически фундаменти, а и Фед явно се съгласява с тази констатация.
Протоколът от последното заседание на управителния съвет на Централната банка на САЩ (FOMC), показва, че според банкерите икономиката нараства “ с темп недостатъчен, за да доведе до подобрение в условията на трудовия пазар и растеж на потребителските разходи ….които остават ограничени от високата безработица, скромния ръст на доходите, по-малкото покупки на жилища, както и затегнатото кредитиране …. Жилищният сектор продължава да бъде депресиран.“
Ето защо Федералният резерв потвърди политиката си за закупуване на дългосрочни държавни облигации за 600 милиарда щатски долара и практически повтори предишната си декларация, заявявайки че икономическите условия „вероятно ще доведат до запазване на основния лихвен процент на ниски нива за продължителен период от време.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *