САЩ удариха по политиката на икономии на Германия

Министерството на финансите на САЩ нанесе необичайно силен удар на Германия, като обвини властите във водещата европейска икономика, че с големите излишъци по текущата сметка създават дефлационен натиск върху еврозоната и върху света като цяло.

И преди Министерството на финансите в САЩ е критикувало германската политика, но в последния доклад ефектът от излишъците на Германия е поставен наравно с подценения курс на юана и паричните стимули в Япония.

Този директен подход подчертава съмнението в това, че периферните страни като Гърция могат да се върнат към икономически растеж, при условие, че Германия се опитва да създаде възможно най-добрите условия за търсене на износа си, пише Financial Times.

„Германия поддържа голям излишък по текущата сметка по време на цялата финансова криза в еврозоната, а през 2012 г. номиналният излишък по германската текуща сметка е дори по-голям от този на Китай“, се посочва в доклада хазна.

В същото време „анемичният темп на растежа на вътрешното търсене в Германия и зависимостта от износа възпрепятстват ребалансиране в момент, когато много други страни от еврозоната са подложени на силен натиск да намалят търсенето и да ограничат вноса с цел коригиране на проблемите.“

Въпреки че политиците виждат признаци на възстановяване в Испания и на други места, американското министерство на финансите е дълбоко скептично по отношение на твърденията, че проблемите на валутния съюз са решени и се опасява, че ново задълбочаване на кризата в Европа може да навреди на глобалния икономически растеж.

А Германия продължава да се съпротивлява на политиките за насърчаване на икономиката и увеличение бюджетни харчове, съответно дефицити, за стимулиране на потреблението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *