САЩ ще плащат на страните, които се откажат от Huawei

Обединеното кралство и Франция вече следват призивите на САЩ да се откажат от използването на оборудване на Huawei при изграждане на 5G комуникационни мрежи, но американските власти искат да разширят инициативата си и в страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. Тези, които се оплакват от високи разходи за отказ от Huawei, ще бъдат подпомогнати с пари, съобщи Nikkei Asian Review.

САЩ са готови да компенсират държавите, които се откажат от оборудването на Huawei
(снимка: CC0 Public Domain)

Азиатско-тихоокеанската инициатива за чиста инфраструктура на САЩ се стреми да помогне на страните, които склонят да се откажат от оборудването на Huawei. Според заместник-министъра на икономическото развитие, енергетиката и околната среда на САЩ Кийт Крач, Huawei е проводник на политиката на Китайската комунистическа партия за събиране и кражба на информация, така че всяка страна, използваща нейно оборудване, е изложена на голям риск, информира technews.bg.

Като алтернатива на Huawei, американските власти са готови да предложат материална помощ на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион. Ако Япония и Австралия станат съюзници на САЩ в тази област, тогава ще има още повече алтернативи. „Доверената телекомуникационна инфраструктура е част от нашата стратегия в Индо-Тихоокеанския регион”, казва Кийт Колапс.

Huawei с последен опит да преодолее забраната в САЩ:: Investor.bg

Властите на САЩ вече са готови да работят с Филипините и Тайланд, техни военни съюзници в региона, които все още не са се отказали от използването на оборудване Huawei в развитието на своите комуникационни мрежи.

Изчистването на екосистемата от китайско влияние няма да се ограничи до телекомуникационното оборудване: китайските приложения TikTok и WeChat също ще бъдат забранени за използване в САЩ.

САЩ подготвят още по-тежки ограничения срещу Huawei - Новини от ...

Японското правителство обаче не е под натиск. САЩ твърдят, че японските власти трябва да вземат решение сами. В дългосрочен план САЩ искат да изхвърлят китайските компании от всички части на информационната инфраструктура – от сървърите до подводни кабели за комуникация.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *