САЩ ще спират зелените карти

Конгресмени предлагат крутата мярка заради тероризма

Вашингтон. Популярната в много страни лотария за зелена карта, късметлиите в която могат да спечелят имигрантски визи за САЩ, може да бъде прекратена от 1 октомври, предаде електронното издание МИГнюз. Изданието се позовава на американската радиостанция „Свобода“, предаваща за Русия.

Членовете на подкомисията по имиграцията в Конгреса на САЩ са на мнение, че лотарията не е безупречна от гледна точка на националната сигурност на САЩ. Смята се също, че нейните правила не са достатъчно прозрачни. Затова подкомисията ще внесе въпроса за обсъждане в Конгреса.

Програмата за лотарията за имигрантски визи в САЩ съществува от 1990 г. Чрез нея всяка година над 50 000 чужденци от десетки страни получават право да живеят и работят в САЩ.

Не е ясно какво ще е решението на Конгреса по този сложен въпрос, отбелязват наблюдатели. Защото освен засилването на мерките за сигурност и контрола върху имиграционните процеси САЩ се нуждаят и от свежа квалифицирана работна ръка, каквато получават чрез лотарията за зелени карти.

Затягането на контрола на сигурността от американските имиграционни служби след атентатите от 11 септември 2001 г. вече е довело до спад на имигрантските визи, отбеляза преди време АФП. Според официалната американска статистика броят на зелените карти е намалял с 34% през 2003 г. в сравнение с 2002 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *