Сближаваме градове и хора

“Четири звезди на знамето на Чикаго” е темата на презентацията, която Иван Сотиров, първият генерален консул на България в Чикаго, ще изнесе в петък, 15 ноември 2013 г., от 17:00 до 18:30 часа в зала 5 на Дома на науката и техниката в Пловдив (ул. “Уйлям Гладстон” № 1).

Знаменитата книга на Алеко Константинов “До Чикаго и назад” направи този далечен американски град част от живота на всеки българин. Но когато Алеко е бил на световното изложение в Чикаго през 1893 г., едва ли е допускал, че сто години по-късно Чикаго ще стане най-големият български град в Америка. По официални данни броят на българите, живеещи в Чикаго сега, е около 100 хиляди души.

Ако някой иска да разбере какво отличава Америка от останалия свят, трябва да посети Чикаго. От първия небостъргач в света, построен тук през 1885 г., до зашеметяващия Милениум Парк, открит в началото на новото хилядолетие, Чикаго не престава да удивлява света със своята изобретателност и практичност. И може би сред многобройните чудеса на града най-впечатляващото чудо е неукротимият дух на неговите жители. Историята на този град, както и съвременното му развитие са доказателства за качества като толерантност, упоритост и иновативност. Ето защо Чикаго може да се нарече най-американският град.

Иван Сотиров е първият генерален консул на България в Чикаго. Той е роден в Пловдив и е завършил гимназия “Димитър Благоев” (сега ГХП “Св. Св. Кирил и Методий”) през 1966 г. Дипломат по професия, журналист по образование и поет по душа, Иван Сотиров е oчарован от красотата и виталността на града. Подтикнат от откритостта и дружелюбността на чикагци, след завръщането си в България той основава фондация “Приятели на Чикаго”, чиято цел е създаване на преки контакти между обикновените хора от България и Чикаго.

Организатори на публичната лекция за Чикаго са Атлас Финанс АД и фондация “Приятели на Чикаго”. Вход свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *