Свалят европейския финансов надзор над Гърция

Европейската комисия даде зелена светлина за изваждане на Гърция от надзора, който й бе наложен заради прекомерно високия й бюджетен дефицит, като предвиди, че тази година дефицитът по текущата сметката на страната ще бъде намален до 2,4% от БВП срещу 2,6% за миналата година, съобщават гръцките медии.

Представяйки пролетните прогнози на ЕК, еврокомисарят по валутните и икономически въпроси Хоакин Алмуня оповести, че на 16 май EK ще предложи Гърция, Германия и Малта да бъдат извадени от процедурата на наложен надзор на техните икономики заради високи бюджетни дефицити.

Румъния, Турция и Гърция са най-предпочитаните страни за чуждестранни инвестиции в Югоизточна Европа, според изследване на „Ernst&Young“, публикувано от гръцкия в. „Етнос“.

Изследването включва седем страни – България, Кипър, Гърция, Молдова, Румъния, Сърбия и Турция. В него са участвали 200 ръководители на международни компании, 120 от които развиват дейност в Югоизточна Европа.

58% от анкетираните са посочили Румъния като най-предпочитаната страна за инвестиции. След нея са Турция с 49% и Гърция с 48%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *