Световната банка алармира: 2009 си остава опасна година

Лидерите на страните от Г-8, групата на най-развитите държави в света, не трябва да разчитат, че икономическото възстановяване е близо, е заявил в писмо до държавните ръководители от организацията президентът на Световната банка Робърт Зелик.
Писмото, което е с дата 1 юли, е препратено до всички от лидерите на Г-8, съобщава Ройтерс. В него се казва, че интервенциите на централните банки и правителствата „изглежда са сложили край на пропадането на глобалната икономика“, тъй като са успели да стабилизират финансовите пазари и да насърчат търсенето.
„Към този момент 2009 година остава опасна година. Ръстовете от последните седмици могат да бъдат заличени бързо, а преминаването към възстановяване през 2010 година далеч не е сигурно“, пише Зелик.
„Виждам, че някои от развитите страни обмислят пакет от политики, които предполагат, че възстановяването е близо. За развиващия се свят обаче е прекалено рано да се мисли за подобни мерки“, казва още той.
В писмото си Зелик настоява, че предстоящата между 8 и 10 юли среща в Италия трябва да се фокусира и върху проблемите на бедността. Основното опасение на Световната банка през последните месеци е именно, че заради кризата може да се стигне до силен ръст на бедността в слаборазвитите държави.
През последната година Световната банка е предоставила на развиващите се страни помощ в размер на 60 млрд. долара, насочени към изграждане на инфраструктурни проекти. Самият Зелик нееднократно призовава богатите страни да подпомогнат развитието в Третия свят.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *