Световната банка: Измъкването ще е трудно

Безработицата: големият проблем на 2010 година

Възстановяването в Източна Европа ще е бавно, продължително и белязано от бедност, гласи най-новата прогноза на Световната банка. Това важи с особена сила за България.

Картината, очертана от новия доклад на Световната банка „Икономически перспективи през 2010”, показва изостряща се несигурност. „За съжаление не можем да очакваме мигновено възстановяване от тази дълбока и болезнена криза. Стабилизирането на икономиката е все още далечна перспектива. Бедните ще попаднат под силен натиск”, твърди главният икономист на банката Джъстин Лин.
Очакванията са за слаб растеж

Започналото световно икономическо възстановяване, върху което са фокусирани много надежди, ще претърпи забавяне към края на годината, когато мерките за стимулиране на икономиката изгубят ефекта си, прогнозира Световната банка. Финансовите пазари остават нестабилни, потреблението ще продължи да е на много ниско ниво. Всичко това е придружено от големия проблем – безработицата.
Бедността е в настъпление
Световната банка казва, че възстановяването на световната икономика ще остане неустойчиво и след края на кризата. Последиците от голямата двойна криза ще се усещат още десетина години. Тази година световният Брутен вътрешен продукт /БВП/ ще нарасне с 2.7 процента, а през 2011 – с 3.2 процента. Развиващите се държави могат да очакват относително бързо възстановяване – растежът им през тази година ще възлиза на 5.2 процента. Бавно ще е измъкването в развитите държави. Техните икономики ще нараснат тази година само с 1.8 процента.
За Източна Европа Световната банка прогнозира, че възстановяването там ще е продължително, бавно и белязано от растяща бедност. През 2009 година икономиките на страните в Източна Европа и Централна Азия се свиха с общо 6.2 процента. За тази година в доклада се предвижда умерен растеж – 2.7 процента, а за 2011 – 3.6 процента. Световната банка посочва, че растежът на повечето регионални икономики ще остане под техния потенциал. Безработицата ще продължи да се увеличава, а оттам и броят на неизплатените заеми. Капиталовите потоци и инвестициите ще останат много под нивото от годините преди кризата. Рисковете за банките са все още видими, а нуждите от външно финансиране ще са с 54 милиарда долара по-големи от постъпващия капитал.
Източна Европа – преднова вълна на бедност

България – свиването продължава
Прогнозата за България е, че икономиката й ще продължи да се свива и тази година – очакванията са за минус от 2 процента. Положителен растеж ще има едва през 2011. Като цяло данните на Световната банка за България потвърждават това, което водещи икономисти отдавна тръбят: че възстановяването в България ще е сред по-забавените в региона.
Особена тревога предизвикват данните за растящия брой на бедните в Източна Европа и Централна Азия. Само през 2009 година техният брой се е увеличил с 10 милиона души. През 2010 положението няма да се промени особено: безработицата ще остане висока, а това ще предизвика нова вълна на бедност.

Соня Каникова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *