Световната банка критикува формирането на държавните ни такси

Световната банка открива сериозни недостатъци при формирането на държавните ни такси. Доклад на експерти на банката показва, че политиката за формирането на тези такси е некоординирана, непоследователна и непрозрачна.

От 2005 до 2008 година таксите у нас са поскъпнали средно с около 60 процента. По закон те трябва да са такива, че да покриват разходите за определена услуга, която администрацията извършва. Някои агенции запазват значителен дял – до 75 процента от събраните средства, и ги разпределят за премии, което на практика е незаконно.

На законът противоречат и т.нар. „ограничителни такси“, категорични са от Световната банка. Като пример за такъв вид така, в доклада се посочва изискването туроператорите да плащат 5 хил. лева за регистрация. Сума, зад която не стоят особени административни усилия. Толкова плащат и онези, които искат разрешително за откриване на хотел с над 500 стаи, което е много по-сложна задача от администрацията и трябва да се прегледат множество технически документи, да се правят и проверки на място. Така и да си туроператор, и да си крупен хотелиер, таксата ти е 5 хил. лева.

Според експертите от Световната банка, всъщност целта на високата за туроператорите такса не е да отрази реципрочни административни усилия или разходи, а да ограничи конкуренцията. Подобен е и примерът с такса за откриване на аптека – и тя е 5 хил. лева. Целта там е да не се отварят сезонни аптеки в курортите, тъй като се счита, че подобни обекти са по-скоро импровизирани и продават фалшиви продукти. Ролята на таксите обаче не е да оказва регулация на пазара, посочват от Световната банка.

Съветите им към администрацията ни са да се заложи на принципа възстановяване на разходи при ценообразуването, да се разпишат ясни критерии за изчисляването на таксите. Сериозно трябва да се помисли ивърху въпроса на кои агенции да се позволи да запазват приходи и на кои не. Ограничителните такси обаче трябва да отпаднат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *