Световната банка: Намалете данъците и осигуровките върху заплатите

България няма да преразгледа политиката си по отношение на валутния борд, заяви Румен Овчаров на дискусията, организирана от банката и правителството

06.02.2006

Данъците и осигуровките върху заплатите трябва допълнително да се намалят, въпреки че страната е „прекалено щедра“ по отношение на социалните помощи.

Това препоръчва Световната банка в доклада си за състоянието на българската икономика, представен на кръглата маса, организирана от финансовата институция и правителството.

В доклада, озаглавен „България: Успешна интеграция в ЕС – Дневен ред на политиката“, се прави обширен анализ на дневния ред на основната реформа и институционалните политики, с фокус върху необходимостта от поддържане на устойчив икономически растеж и сближаване с ЕС.

В него се посочва значителния икономически напредък на страната ни до момента.

От финансовата институция смятат, че основното предизвикателство пред страната ни в момента е да бъде преодоляно изоставането в доходите на хората.

Размерът им сега е едва 30% в сравнение със средните доходи на останалите европейски държави.

Банката предупреждава също, че

има опасност доходите у нас да продължават да падат заради демографския проблем в страната.

От финансовата институция предлагат да приемем незабавно пет групи мерки, сред които подобряване качеството на инфраструктурата и подобряване на действията на съдебната система.

Изисква се повече българи да се включат в пазара на труда. Данните за България в тази сфера са сред най-отрицателните в Европа.

Според специалистите младите хора са често безработни и защото образованието им не съответства на реалните нужди на икономиката.

Експертите предлагат също страната ни

да опрости фирмената регистрация и тя да се извади от системата на съдилищата.

Друго предложение е да се улесни откриването и закриването на фирмите, както и да се опрости процедурата на производството по несъстоятелност.

България няма да преразгледа политиката си по отношение на валутния борд. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Той и финансовият министърът Пламен Орешарски откриха дискусията за обсъждане на Икономически меморандум за България, подготвен от банката.

Меморандумът представлява оценка напрогреса на България в контекста на нейната подготовка за присъединяване към ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *