Световната банка намали прогнозата си за растеж на руската икономика до 1,3%

Световната банка отново намали прогнозата си за растежа на руската икономика, след като това направиха руското правителство и Международният валутен фонд, пише MarketWatch. При изнасянето на тримесечния си доклад банката заяви, че е намалила прогнозата си за руския растеж за 2013 г до 1,3% от предишните си изчисления за 1,8% и 2,3%.

Това се припокрива с очакванията на руското финансово министерство за растеж от 1,4%. Като причини се посочват по-слабо от очакваното вътрешно търсене, забавеното възстановяване на инвестициите и свиващото се потребление. Поради същите причини е намалена и прогнозата за растеж на БВП през 2014 г до 2,2% от 3,1%.

Министерството на финансите на Русия очаква капиталовите инвестиции в страната да се увеличат с 0,2% през тази година, занижавайки сериозно предишната си прогноза за ръст от 2,5%. След тази ревизия се очаква индустриалното производство да се увеличи с едва 0,1% вместо с 0,7%, както се предвиждаше по-рано. Министерството намали перспективата пред растежа на икономиката за 2014 г до 2,5% от 3% в началото на декември.

Икономиката на Руската федерация просперираше през последното десетилетие, но напоследък страда от намаляващи инвестиции, слабо търсене на износа и остаряла инфраструктура. През 2012 г. тя се разшири с 3,4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *