Световната банка ни отпуска до 300 млн. долара годишно за периода 2007-2009

Кредитният портфейл на новата Стратегия за партньорство между правителството и Световната банка за периода 2007-2009 г. е до 300 млн. долара годишно, стана ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Под председателството на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров членовете на Съвета за икономическа политика разгледаха документа, който заменя досегашната Стратегия за подпомагане и цели да помогне на страната ни в процеса на присъединяване към Европейския съюз и да осигури бързо интегриране с държавите-членки.

Средствата ще бъдат насочени към приоритетните сфери – осъществяване на финансово устойчиви инвестиционни програми в инфраструктурата, намаляване на регионалните различия, подпомагане на ефективното усвояване на средствата от фондовете на ЕС.

Бъдещата подкрепа от Световната банка ще се изразява в подпомагане на политиката и инвестициите, необходими на България за успешното й присъединяване към Европейския съюз. Тя ще се основава на постиженията на страната през последните години и на продължаването на политиката в областта на доходите, производителността на труда и повишаването на инвестициите в човешкия и физически капитал.

В анализа на Световната банка за политиката на страната се посочва, че програмата на българското правителство е съсредоточена върху присъединяването към ЕС, с основно внимание за гарантиране на икономическия растеж и стабилността. Програмата на кабинета осигурява продължаване на консервативната фискална политика и запазване на валутния борд.

Експертите на банката прогнозират, че през следващите години капиталовложенията в реалния сектор и преките чуждестранни инвестиции ще останат високи, а търговският баланс ще се подобри благодарение на предстоящото присъединяване към ЕС.

Помощта на Световната банка ще бъде изразена в предоставянето на комбинация от аналитични и консултантски финансови услуги, които използват задълбочения опит на банката по света и поуките от страните, които скоро се присъединиха към ЕС. Отличителните белези на бъдещото сътрудничество ще бъдат гъвкавост, своевременна реакция и приоритетно използване на националните системи в средносрочен план.

Световната банка ще осигури подкрепа и помощ в трансфера на знания и опит, консултации и експертна икономическа оценка за сметка на финансовите ресурси, които страната ни е усвоявала от банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *