Световната банка отчита задълбочаване на икономическата криза у нас

Задълбочава се икономическата криза в десет страни-членки на Европейския съюз, включителноБългария,наблюдавани от Световната банкавгрупа.

Според доклад на институциятадомакинствата вече разполагат с по-ниски доходи, увеличава се безработицата, намалява и потребителското търсене.

Икономическият анализ на банката сочи, че десетте страни са навлезли в рецесия. Заради свиването на доходите на домакинствата е заплашена и стабилността на банките.

Намаляващото търсене на работна ръка в индустрията и завръщащите се емигранти ще увеличат напрежението на трудовия пазар и системите за социална защита. Това ще се отрази и на банките, тъй като кредитополучателите ще са затруднени да погасяват заемите си, отчитат от световната финансова институция.

За да се излезе от порочния кръг правителствата трябва да се насочат към приоритетни разходи, които да подобрят възможностите за икономически растеж, както и към програми за социално подпомагане.

В десетте държави тази година икономическата активност ще се свие с 3%, икономиките ще са в застой и догодина, прогнозират от Световната банка.

Подържането на благоразумна фискална политика и политика на доходите, както и ускоряването на структурните реформи, е от ключово значение за възстановяване на българската икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *