Световната банка понижи драматично прогнозата за цените на петрола

Световната банка понижи рязко прогнозите си за цените на петрола през тази и следващата година.

Анализаторите на финансовата институция очакват средна цена на сорт Брент от 52 долара за барел през 2015 г., спрямо 57 долара за барел в предходния тримесечен доклад. А за 2016 г. от Световната банка прогнозират средна цена на суровината от 51 долара за барел.

Низходящата ревизия се дължи на забавянето на водещи икономики като китайската, нарастващите петролни запаси в глобален мащаб и излизането на Иран на международните пазари.

Техеран вече обяви, че страната бързо може да повиши добива на петрол до 700 000 барела на ден. В по-дългосрочен план производството в Иран може да достигне 3.6 млн. барела дневно.

От Световната банка признават, че има несигурност по отношение на това колко бързо ще се възстанови балансът на пазара на суровината.

Според доклада цените на индустриалните метали са намалели с 12% през третото тримесечие, понижавайки се за четвърти пореден месец, най-вече заради ограниченото търсене в Китай. От Световната банка прогнозират поевтиняване с 16% през 2015 г.

Селскостопанските стоки ще загубят 13% от стойността си през 2015 тази година, като влиянието на климатичния феномен Ел Ниньо, за който се очаква да бъде най-силният в историята, според Световната банка няма да доведе до драстично намаляване на добивите и няма да даде особена подкрепа на цените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *