Световната икономика и политика са извън синхрон, според Saxo Bank

Последните прогнози на датската банка Saxo Bank показват, че световната икономика и политика са извън синхрон повече от всякога до сега и сме изправени пред големи геополитически рискове, които могат да се задълбочат с понижаване цените на петрола под 60 щатски долара. В момента инфлацията е на едно от най-ниските си нива през последните десетилетия, въпреки че в повечето от развитите икономики паричната политика е силно експанзивна, а в развиващите се пазари е рестриктивна.

Американският Федерален резерв е единствената централна банка от развитите икономики, която се очаква да започне рестриктивен цикъл съвсем скоро, вероятно около средата на годината.

Балансирането на световната икономика през 2015 г. ще изисква противодействие на забавянето в развиващите се пазари, справяне с дефлацията и изправяне срещу нарастващия процент на дълга в брутния вътрешен продукт (БВП).

Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Банк, добавя, че в крайна сметка „пътят на най-малкото съпротивление през 2015 г. е по-ниският долар, стабилни до малко по-високи цени на енергията и непроменени лихвени проценти“.

Въпреки това, точката на максимално разместване, резултат от продължаващите тенденции, започнали през 2014 година, ще е видима и през първото тримесечие на 2015 г., тъй като Европейската централна банка рискува да вземе противоречивото решение да въведе нова програма за количествени облекчения.

Валутните пазари ще срещнат значителна волатилност през 2015 г. Най-вероятната тенденция е не толкова силен щатски долар, а слаб, въпреки че Saxo Bank очаква зелената банкнота да продължи да се засилва през първото тримесечие с възможни валутни войни, особено в Азия.

Основните препоръки за валутната търговия на Saxo Bank за първото тримесечие на 2015 г. са да държите дълга позиция при щатския долар/швейцарския франк, заради възможни отрицателни (наказателни) лихви на Швейцарската национална банка през март 2015 г., както и да продадете китайските юани за щатски долари и в последствие за японски йени, за да се подготвите за възможна девалвация на китайската валута, която би предизвикала износ на дефлация от Китай към останалия свят.

Saxo Bank очаква световната икономика да нарасне с до 3% през 2015 г., в сравнение с 2.2% през 2014 г., в следствие на по-ниските цени на енергия, по-леките мерки за бюджетна дисциплина в развитите икономики и по-високия ръст на търговията, като най-голям риск за световния растеж през 2015 г. ще окаже геополитическото напрежение и по-специално:

• Икономиката на САЩ ще продължи да расте с усилен темп, тласкана от потреблението и по-ниските цени на енергия. Saxo Bank очаква икономиката на САЩ да расте с около 3% през 2015 г.;

• Перспективата в еврозоната остава предизвикателна, с отделни структурни реформи, докато частният сектор продължава да търси начини за намаляване на задлъжнялостта, като по този начин потиска растежа и инфлацията. Saxo Bank очаква еврозоната да расте с темп до 1% през 2015 г.;

• Британската икономика ще нарасне с темп от 2.5% през 2015 г., задвижвана от силен ръст в частния сектор и съпътстващи държавни политики, като основна причина за забавянето ще е пазара на имоти;

• Saxo Bank остава скептичен за влиянието върху реалната икономика на усилията на Китайската централна банка да задържи спада в растежа чрез облекчения. Предвижданията на Saxo Bank за растежа в Китай през 2015 г. са за под 6.7%.

Въпреки относително ниския темп на растеж в еврозоната през 2015 г., Saxo Bank предвижда държавите членки от средиземноморския регион и Източна Европа да са водещи в растежа през 2015 г., предвид ситуацията в Германия, в следствие на което растежът ще се основава на по-малките разходи за работна сила в държавите от периферията на ЕС.

„Последствието от това е, че най-накрая европейската икономика ще се трансформира и задвижва от малки, иновативни и активни компании. Това е отлична новина за бъдещето на Европа“, добавя Якобсен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *