Световната икономика – посоки на движение и развитие

Световната икономика е в процес на дълбока промяна, като на пръв поглед тази трансформация не е толкова видима в своята цялост. Повечето от нас, компании и потребители, са както  участници, така и само свидетели в тази динамична картина, което може да създаде затруднения в преценките на автентичните възприемания относно промените.

Руският учен и изследовател Владимир Кондратиев предлага интересни виждания по въпроса. Според него са се оформили четири основни направления на развитие на глобалната икономика.  Едно от тези направления е свързано с чувствителното и осезаемо изместване на производствената дейност към региони с развиващи се стопанства, но най вече тук се има предвид Китай. Два процеса се наблюдават тук – индустриализация и засилена урбанизация.  Очевидно в развиващите се държави се случват важни неща. Едно от тези неща е преориентацията на много корпорации с големи обороти да се установяват в такива страни.

Друга тенденция, която се случва и по този начин оформя глобалния икономически модел, е засиленото с невиждани досега темпове на влияние, разпространение, достъп и употреба на различни по своята същност съвременни, нови и високи технологии. Тук ключов момент е скоростта, с която това се осъществява. Засиленото и ускорено използване на технологиите провокира и друг процес – ускорено развитие на иновациите. Важни структурни елементи в тази картина на глобалната икономическа динамика са разпространението на информацията и произтичащото от това популяризиране и налагане на нови бизнес концепции и модели – интернет търговски платформи, мобилни приложения за търсене и други иновации, стъпващи на въпросните нови технологии.

Важни проблемни области в анализите се ориентират към промяната на тежестта към производителността на труда спрямо икономическия растеж. Мисленето върху фундаменталния въпрос, колко и какъв е потенциалът на глобалната икономика, също заема все по-силна позиция в икономическата мисъл и изследвания.

Последният фактор, на който ще обърнем внимание, е тенденцията за все по-нарастваща и неизбежна взаимозависимост на базата на големите потоци от човешки ресурси, стоки, финанси и информация. Като резултат от съвкупното действие на всички тези процеси и явления се получава една световна търговска система, която изглежда като комплецирана, разрастваща се мрежа от стопански връзки и геополитически фактори. Кризата от 2008г. забави този процес, но не го спря. Комуникациите, които стъпват на новите високи технологии, се развиваха с изключителни темпове, което беше и все още е изненада за повечето от нас. Всичко това докара света до следващ етап в глобализацията, очертавайки нови възможности за растеж и развитие, но и различни своеобразни форми на неопределеност и непредсказуемост на пазарните системи.

 

Митко ДИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *