Световната икономика ще куца през 2012 година

Не така смята обаче проф. д-р Татяна Хубенова от Българската академия на науките, завеждащ секция „Международна икономика“ в Икономическия институт. Според нея, през първото полугодие у нас ще има забавяне на икономиката. Раздвижване е възможно в някои сектори в европейската икономика успоредно с повишаване на данъчната тежест:

Икономически големият проблем е конкурентоспособността на ЕС поради финансовата криза ши несигурността за задълбочаване и за навлизане на рецесия през първото полугодие на 2012 година. Производителността на труда като цяло остава голям проблем за европейските икономики така, както несигурността в европейските икономики нараства и очакванията за рецесия са напълно реални. Възможно е в първото полугодие нашата икономика да загуби част от потенциалното темпо. Това, което има да се направи за в бъдеще е разумност на кредита. В геополитически план преподавателят по европеистика Валентин Вацев прогнозира, че Франция ще запази политическата си линия, без значение дали Саркози ще спечели втори мандат, победата на Путин и на Обама на предстоящите в Русия и САЩ президентски избори не е гарантирана, а войната в Близкия изток е неизбежна:
Три проблемни огнища определят пейзажа и ще го определя следващите няколко години. Първо, разбира се, състоянието на ЕС. Второ – това е решаването на въпроса за властта в Русия. Трето, разбира се, неминуемата очаквана от всички война в Близкия изток. Там има много да гори. Могат да се появят нови държави. Там може да се стигне до размяна на ядрени удари, там има една ядрена сила и всичко зависи от това дали са им здрави нервите на тези, които имат ядрено оръжие. Второ – как ще завърши кризата в Евросъюза, макар че аз не знам как ще завърши, но съм сигурен, че когато тя завърши, Европа няма да е същата и отново ще дойде импулс оттам, който да ни принуди да се променяме, за добро или лошо. И трето – по далеч от нас, но е по важно първите две, по кой път ще тръгне Русия. Ако националният капитал на Русия се укрепи – това военно-промишленият комплекс, разузнавателни служби, националнопатриотични организации и имперско мислещи политици, светът ще бъде качествено различен. Това ще бъде доказателство, че новият световен ред не се е състоял, че ще има многополюсен свят.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *