Световната търговска организация (СТО) понижи рязко прогнозите си за растеж на глобалната търговия

Световната търговска организация (СТО) понижи отново, при това много рязко, прогнозите си за растежа на глобалната търговия през тази и следващата година, визирайки растящото търговско напрежение главно по оста САЩ – Китай.

Резултат с изображение за сто

Базираната в Женева международна организация, която е отговорна за прилагането на правилата, регулиращи световната търговия, вече предвижда увеличаване на обема на световната търговия с едва 1,2% през 2019-а година и с 2,7% през 2020-а година след растеж с 3,0% през 2018-а година.

Това представлява рязка низходяща ревизия спрямо предишната прогноза на СТО от април за увеличение на международната търговия с 2,6% през тази и с 3% през следващата година.

„Търговските конфликти са най-големият риск в низходяща посока за новите прогнози, като макроикономическите шокове и финансовата нестабилност са също потенциални фактори, които могат да задействат един още по-силен спад в международната търговия“, се посочва в новия доклад на Световната търговска организация, информира economynews.bg.

„Влошаването на перспективите пред търговията е обезкуражаващо, но не и неочаквано“, заяви генералният директор на СТО Роберто Азеведо и допълни: „Освен преките им въздействия, търговските конфликти увеличават несигурността, карайки част от бизнеса да забави своите инвестиции за повишаване на производителността, която е от съществено значение за повишаване на жизнения стандарт“.

В своя доклад СТО също така посочва за наличието и на други рискове за растежа в търговията, освен нарастващо търговско напрежение, като тези, свързани с Брекзит несигурността в Европейския съюз и разхлабващата парична и лихвена политика в развитите икономики.

Според Световната търговска организация предстоящото излизане на Великобритания от ЕС натежава върху световната икономика, като СТО отбеляза, че оттегляне без споразумение може да има съществено негативно въздействие. Базираната в Женева международна организация обаче добави, че това негативно влияние ще бъде ограничено предимно в рамките на Европа.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *