Световните пазари – а сега накъде?

За мнозина последното пропадане на борсите в развиващия се свят, което впоследствие се пренесе и към топ икономиките несъмнено бе изненада. Световните пазари обаче още през миналата година показаха, че са силно зависими от представянето на най-големите.

Двигатели на глобалния растеж през 2013 г. бяха развитите страни. В Япония Nikkei 225 завърши годината с най-доброто си представяне в последните повече от 40 години. Разширението от близо 57 на сто дойде благодарение на икономическата реформа на премиера Шиндзо Абе и паричните стимули на централната банка. Само за декември Nikkei 225 бе нагоре с 4,02%. За сравнение през 2012 г. индексът записа повишение от близо 23%.

Оптимизъм завладя и САЩ, където Nasdaq Compositeизпрати годинатас ръст от 38,32%. Широкият бенчмаркS&P 500 пък постигна най-добрите си 12 месеца от 1997 г. насам с прираст от 29,60%. 30-те компонента наDow Jones Industrial Averageпък му помогнахада подобри около 50 рекорда, като в крайна сметка индексът прибави 26,50% към стойността си.

Европейските борси също затвориха годината и с двата крака на зелена територия. В Западна Европа всичките 14 ключове бенчмарка реализираха повишения, водени от финландският индексOMX 25 с ръст от 28,29% германският DAX с разширение от 25,48 на сто.

На другия полюс бе представянето на борсите в развиващия се свят. В Китай Shanghai Composite изтри 11,30%, като само за последния месец на годината се сви с 4,71%. Пропаданият бяха отчетени на още доста места, като най-значими те бяха вПеру(-23,63%) иБразилия(-15,50%).

За голяма част от развиващия се свят началото на 2014 г. не бе беляно от промяна на негативния тренд. Изненадата обаче дойде от развитие икономики, които бяха белязани от значителни спадове. Някои експерти отдадоха пониженията дори на забавянето на растежа на световната икономика.

Подобни сигнали нееднократно изпрати Китай, където секторите на производството и услугите се разшириха рекордно слабо през първите дни на новата година. И това при положение, че статистическите данни от Поднебесната империя традиционно са подлагани на съмнения за манипулирана с цел извличане на политически дивиденти.

На фона на глобалното изтегляне на капитали интересна тенденция се забеляза в Централна и Източна Европа. Борсите в региона видимо не се поддадоха на инвеститорската паника през първите дни на годината, като родният индекс SOFIX дори оглави своеобразната регионална класация с ръст от над 11%. Въпреки това, разбира се, търговските обеми се различаваха коренно спрямо тези в горепосочените пазари.

Някак настрана остана новината, че за поредна седмица Комисията по търговия с фючърси на САЩ отчете растеж на бичите заложи върху златните контракти. Брутните дълги позиции върху жълтия метал се покачиха с 6 273 договора до 120 096, докато брутните къси позиции намаляха с 11 047 до 59 424. Раздвижване на пазара с метали видимо има, но надали някои може да се наеме с конкретна прогноза в каква посока ще поеме той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *