Световният въздушен трафик пада за първи път от пет години

Световният въздушен трафик пада за първи път от 2003 г. насам, когато епидемията от грип в Азия доведе до забавяне на превозите. Това сочат данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), цитирани от Bloomberg. С 2.9% по-малко пътници са летели през септември заради кредитната криза, която спира икономическия растеж и води до спад на бизнес пътуванията и туризма. Понижението при товарните полети е 7.7%, като това е първото намаляване на трафика от 2001 г., след срива с акциите на технологичните компании.
Авиоиндустрията е в криза и няма да е чудно, ако загубите за компаниите надхвърлят 5.2 млрд. USD, предупредиха от IATA. Бизнес пътникопотокът, който е в основата на печалбите на авиопревозвачите, намалява, въпреки че петролът поевтиня до около 67 USD за барел, спрямо 147 USD за барел през юли.
Друг проблем е раздробеността на сектора и невъзможността на авиокомпаниите да се обединяват, каза Джовани Бисиняни, директор на IATA. Има над 1000 авиопревозвача в света, което е далеч повече например от автопроизводителите, каза Бисиняни. Според него правителствата трябва да облекчат международните правила за придобиване на авиокомпании и да позволят достъпа до маршрути, извън националните пазари на авиолиниите. Така ще се подобри конкуренцията и състоянието на сектора като цяло, каза още директорът на Международната асоциация за въздушен транспорт.
ipo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *