Световният добив на петрол е намалял само с… 0,1%

След една година на ниски цени на петрола намаленият заради нерентабилност глобален добив на суровината възлиза само на 0,1%, сочи доклад на консултантската къща Wood Mackenzie, който подчертава устойчивостта на индустрията.

Анализът, публикуван преди годишната среща на петролната индустрия в Лондон следващата седмица, предполага, че цените на петрола трябва да отчетат още по-голям спад – или да останат ниски за много по-дълго време, за да се понижи значително глобалният добив, коментира Bloomerg.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и големи петролни компании като BP и Occidental Petroleum залагат, че ниските цени на петрола ще намалят производството, което в крайна сметка ще повиши цените. Това обаче отнема повече време от очакваното, отчасти заради устойчивостта на американската шистова индустрия и сриващите се валути на богатите на петрол страни, което намалява разходите в държави от Русия до Бразилия.

Анализът на Wood Mackenzie прави оценка на количеството, което пряко е било повлияно от ниските цени – в размер на 100 хил. барела на ден от началото на 2015 г., вместо на производството, повлияно от стартирането на нови проекти и упадъка на застаряващи полета. Канада, САЩ и Северно море са най-засегнати от затваряния вследствие на ниските цени.

Международната енергийна агенция прави оценка на годишна база и казва, че добивът през четвъртото тримесечие възлиза на 96,9 млн. барела на ден. Тя прогнозира, че извън ОПЕК добивът тази година ще се понижи с 600 хил. барела на ден, най-големият му спад от 1992 г. насам. Миналата година добивът извън ОПЕК е нараснал с 1,4 млн. барела на ден.

„От началото на спада на петролните цени миналата година има относително слабо ограничаване на производството“, сочи докладът. Според компанията, която следи добива и разходите на над 2000 петролни полета в цял свят, производството на 3,4 млн. барела на ден е губещо при сегашните цени от около 35 долара за барел. Тя предупреждава, че не се очакват допълнителни затваряния на полета, тъй като „много производители ще продължат да приемат загубите с надеждата за възстановяване на цените“.

За големите петролни компании има повече логика да изтърпят няколко месеца загуби, отколкото да заделят средства за демонтиране на морски платформи в Северно море или за спиране и рестартиране на проекти с битуминозни пясъци в Канада, които може да отнемат месеци и да струват милиони долара. „Има бариери за излизане от пазара“, казва Робърт Плъмър, вицепрезидент на инвестиционните проучвания в Wood Mackenzie.

Цената на петрола сорт Брент се понижи от над 100 долара за барел в средата на 2014 г. до 13-годишен минимум от 27,10 долара за барел миналия месец.

Халид ал-Фалих, председател на държавната петролна компания на Саудитска Арабия, миналия месец каза, че сегашните цени са „ирационални“, тъй като са твърде ниски, за да оправдаят инвестиции в ново производство. Той обаче добавя: „В краткосрочен план, макар че има излишен капацитет, цените се определят от променливите разходи и повечето производители могат да платят разходите на сегашната цена“.

Производството на петрол все пак може да се понижи, тъй като компаниите спират инвестициите и разработването на нови кладенци, позволявайки на добива да намалее естествено. С остаряването на петролните полета производството обикновено се понижава с между 5% и 10% годишно. Новите шистови кладенци в САЩ отчитат по-стръмен темп на спад и затова и добивът на компаниите се понижава по-бързо, ако не разработват нови кладенци.

Извън естествения спад и липсата на нови инвестиции докладът на Wood Mackenzie сигнализира, че добивът ще остане устойчив. „Да бъдеш на минус просто означава, че производствените разходи са по-високи от получената цена. Това не означава задължително, че добивът ще спре“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *