Световни фондове с най-висока доходност в последните 17 години

Ако инвестирате средствата си в акции, вместо да ги държите в спестовни влогове, шансовете Ви да реализирате по-добра доходност са значително по-големи, според специалистите.

Така например средствата, инвестирани във фондове във Великобритания от 1990 година насам, са донесли средна доходност на инвеститорите в размер на 360%, по данни на Interactive Investor.

Естествено специалистите предупреждават, че не винаги миналото представяне може да се екстраполира в бъдеще и да се очакват подобни резултати, но въпреки това шансовете остават добри, особено в дългосрочен аспект, поради факта че средствата Ви се управляват от специалисти.

Изследване сред инвестиционните фондове сочи още, че едва 12 от около 900 портфолио-мениджъри непрекъснато са реализирали доходност над своите конкуренти и над средното за пазара от началото на 2000-та година.

На въпроса който непрекъснато „тормози“ инвеститорите – а именно кой фонд е реализирал най-голяма доходност от 1990 година насам, отговорът е малко изненадващ.

На фона на затрудненията на щатските пазари при „пукането“ на интеренет балона, малко нелогично на пръв поглед инвестиционният фонд с най-голяма доходност е бил Schroder US Smaller Companies fund, който от инвестирани 1 000 паунда през 90-та година за шестнадесет и половина години ги е превърнал в 15 686.46 паунда.

Специалистите обясняват успеха на фонда с добрия му мениджмънт и специалисти, чиято инвестиционна стратегия е била успешна.

За периода между юли 1990 година и декември 2006 година малките щатски компании са реализирали ръст от 550%.

Втора по размер най-висока доходност са отбелязали европейските малки компании, а четвъртите най-добре представящи се активи са били специалните инструменти, обект на търговия от втория най-добре представящ се инвестиционен фонд – Merrill Lynch Gold & General.

Фондът на Merrill Lynch, специализиран в търговия със стоки, е превърнал 1 000 паунда в 13 240 за посочения времеви хоризонт.

Поради високата волатилност на японските пазари, инвестиционните фондове там не са се представили особено добре, превръщайки инвестирани 1 000 паунда през 1990 година в едва 1 995 паунда от най-добре представящия се инвестиционен фонд, инвестиращ в Япония – Baillie Gifford Japanese fund.

Във Великобритания най-висока доходност за разглеждания период са регистрирали от инвестиционния фонд Artemis Capital, който е превърнал инвестиция от 1 000 паунда в 10 249 паунда.

От сформирането си през 1986 година фондът е регистрирал доходност от 1 800%, което е значително над средната за сектора на фондовете във Великобритания от 622%.

Сред фондовете, инвестиращи в активи с фиксирана доходност, най-добре се е представил фондът New Star Sterling Bond, който от 1 000 паунда през 90-та година ги е превърнал в значителните 4 277 паунда към края на 2006 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *