Световно първенство по футбол за бездомници в Милано

От 6 до 13 септември в Милано се провежда седмото издание на световното първенство по футбол за бездомници.

Една уникална инициатива в световен мащаб, която използва богатата спортна култура и нейните възможности за постигане на личностно равновесие, социална, морална и житейска реализация сред хората, останали без дом, отдали се на алкохол и дроги.

Създадена от световнопризнатия социален предприемач шотландеца Мел Йънг, Световната купа по футбол за бездомници има подкрепата на УЕФА, на фирмите Найк и Водафон. Неин официален посланик е френският футболист Ерик Кантона с подгласници Дидие Дрогба и Рио Фърдинанд.

В Милано турнирът има подкрепата на Интер, Милан и на италианската футболна Лига. Участват 48 национални отбора и 500 състезатели от всички страни и континенти (без България), а Италия ще гони трета световна титла. По веднъж купата е печелена от Австрия, Русия, Шотландия и Афганистан.

По регламент на терена с размери 22 на 16 метра, всеки отбор се представя от четирима играчи, като единият от тях е вратар. Играят се две полувремена от по седем минути всяко. Мачовете се провеждат в парка Семпионе до историческата за италианското калчо “Арена Чивика”.

Статистиката отчита, че 93% от клошарите – футболисти получават от този спорт положителни импулси към живота, отказват алкохол и дроги, забравят причините, довели ги клошарство и без дом, а 29% от играчите намират работа.

Световната купа по футбол за бездомници реализира различни проекти за социално спасение чрез спорта в 75 страни, засягащи до момента около 30 000 души.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *