Светослав Стефанов: Добрият мениджмънт понякога е по-важен от идеята

Светослав Стефанов е инвестиционен мениджър в 3TS Capital Partners за Централна и Източна Европа.
Той има над 6 години инвестиционен опит. Завършил е магистратура по бизнес администрация в INSEAD, след което основава и работи няколко години в малък хедж фонд с фокус малки и средни компании в Германия. От 2009 г. в продължение на две години работи за Trafalgar Asset Managers, а от около половин година е част от екипа на 3TS. Стефанов беше участник в панела „Предстоящи инвестиционни възможности в България и региона“ по време на осмата конференция за сливания и придобивания „Сделки и инвеститори 2013“, организирана от „Капитал“.

Вече оглежда ли се 3TS за инвестиции в Източна Европа и по-специално България?

В 3TS не сме преставали да търсим потенциални инвестиции в Централна и Източна Европа. Въпреки че фондът официално беше набран преди около месец, през цялото време преди това 3TS не е преставал да работи над потока от възможности и потенциални инвестиции. Естествено сега навлизаме в период, в който тази дейност е още по-усилена. Причината е, че компаниите, които вече сме анализирали, достигат фаза на зрялост, която отговаря на инвестиционните критерии на фонда. Фокусът на фонда е цяла Източна Европа – от балтийските републики на север до Турция на юг. България е също във фокуса на 3TS, като предишни фондове на 3TS вече имаха инвестиции в страната, които бяха успешно реализирани (бел. авт. – „Мобилтел“, „Инвестор.бг“).

Български компании, които са ни направили впечатление, естествено трябва да се разглеждат в контекста на целия регион на Централна и Източна Европа. Всяка компания, която 3TS анализира като потенциална инвестиция, е в естествена конкуренция с всички останали подобни компании в региона и мога да ви уверя, че конкуренцията е наистина много сериозна. Виждаме компании в целия регион, които имат прекрасни технологии, много добри управленски екипи и вече имат сериозни успехи с клиенти и партньори.

Предполагам, вие сте човекът, който ще търси български компании…

Отчасти да, макар и не ексклузивно. Много от моите колеги също имат добър опит и мрежа от контакти в България, така че откриването на атрактивни инвестиционни възможности е също работа в екип. По подобен начин аз също работя и в други региони от Централна и Източна Европа. Естествено, тъй като съм единственият българин в екипа на 3TS, аз съм естествен кандидат да представлявам нашата дейност в България.

Вече водите ли разговори с някои компании и можете ли да кажете с кои?

За съжаление не мога да дам такава информация, защото всички такива разговори подлежат на клауза за неразкриване на информация.

А можете ли да ми кажете дали по принцип се оглеждате за компании от LAUNCHub и Eleven, или и за такива, които не са минавали през двата акселератора?

Не е задължително условие да са минали през LAUNCHub и Eleven поради факта, че 3TS основно инвестира в растящи компании, т.е. в по-напреднал стадий на развитие. Има перспективни дружества в този сегмент, които са съществували още преди LAUNCHub и Eleven да са били създадени.

Естествено компании, които са минали през LAUNCHub и Eleven, имат големи предимства в няколко отношения. Първото е, че те вече са се доказали чрез една предварителна селекция. В акционерната им структура вече има институционален инвеститор и колегите от двата акселератора вече по професионален начин са работили с тези компании и са подпомагали стратегически и оперативно предприемачите, така че те да имат по-добри шансове за успех в глобален мащаб.

Обикновено колко инвестира 3TS в една компания?

Типичната сума на инвестиция варира между 2 и 10 млн. евро. В изключителни случаи могат да се правят както по-големи, така и по-малки инвестиции, но това са по-скоро изключения. Основният инвестиционен фокус е върху компании, които имат достатъчен размер и история, както и успешни продукти. Като целта е 3TS с една инвестиция от размера, който споменах, да подпомогне по-нататъшното им развитие. Ако трябва да резюмирам, най-важни критерии за една типична инвестиция на 3TS са компании, които имат значително присъствие в Централна и Източна Европа – от балтийските държави до Балканите, включително и Турция; бизнеси, които имат поне 3 млн. евро годишни продажби и се доближават до момента, след който ще станат или вече са печеливши; бизнеси, които действат в секторите информационни технологии и софтуер, интернет, електронна търговия, социални и мобилни бизнес модели, big data, данни „в облака“, телекомуникационни и медийни компании. Това са дружества, които вече са пуснали продукт, вече имат стабилен брой клиенти и партньори. Компании, които растат с над 20% на година и имат нужда от допълнителен капитал, за да продължат този успешен курс на развитие в международен мащаб, евентуално да закупят други сходни компании, или да стартират нови обещаващи продукти.

Какъв акционерен капитал контролира 3TS във фирмите, в които инвестира?

Този параметър варира. Зависи много от съответната компания, от оценката й, от фазата на развитие, но като цяло 3TS може да има както миноритарни, така и мажоритарни дялове, като при всички случаи един институционален инвеститор като нас трябва да има определени контролни права в тази компания. Не става дума за вмешателство и права в оперативния мениджмънт на фирмата, а за определени права в борда на директорите или по отношение на структурата на управление и стратегията на компанията.

По отношение на екипа от хора, който ръководи съответния бизнес – дали фирмите от един човек са опция, и въобще какво търсите в един екип?

Бих казал, че за нас фирми от един човек не са опция. Не става дума за това, че не харесваме компании от един човек, но в повечето случаи това са фирми в много по-ранен стадий на развитие, отколкото ние бихме инвестирали.

В оценката на една инвестиционна ситуация мениджърският екип е може би най-важната част. Ние предпочитаме прекрасен мениджмънт екип с не толкова добра идея, отколкото прекрасна идея и не толкова добър мениджмънт. Бизнес моделът и идеята могат да се променят сравнително лесно, като се адаптират към съответните конюнктурни и пазарни особености, но характерите и начинът на работа на основните хора в екипа по принцип много трудно могат да се променят, колкото и добра бизнес идея да имат.

Задължително качество, което се търси в един мениджърски екип, е преди всичко интегритет. Тоест това трябва да са хора, които имат честността и откритостта да ръководят бизнеса, като комуникират открито и навреме с акционери като нас – както успехите, така и трудните моменти и неуспехите. Няма нищо по-лошо от това грешките да бъдат открити прекалено късно, когато вече не могат да бъдат поправени. Нито една фирма не се развива по предварително намисления и написан бизнес план.

Наскоро набрахте финансиране за четвъртия фонд на 3TS. Ще има ли допълнително увеличение на капитала?

Това беше първо набиране на капитал на фонда. Сега тече 12-месечен период, в който заради повишения интерес от нови инвеститори ще наберем допълнителен капитал за второ затваряне на фонда. Целта е да достигнем финален размер между 120 и 150 млн. евро.

За колко време трябва да ги инвестирате?

Това е типичен затворен фонд, който има живот от около 10 години. Периодът включва етап на инвестиране и етап на реализиране на инвестициите.

Каква роля изиграха акселераторите LAUNCHub и Eleven въобще за екосистемата в България? Пък и идват още фондове на хоризонта – NEVEQ II, още един коинвестиционен инструмент за 20 млн. евро и т.н.

Прекрасна роля. Всички тези програми дойдоха може би с около 20 години закъснение, но по-добре късно, отколкото никога. Тези програми въздействаха върху предприемаческия и технологичния сектор в България като едно малко чудо. Казвам чудо, защото виждаме как една сравнително малка в инвестиционен мащаб сума пари (бел. авт. – 21 млн. евро) успя наистина да промени коренно екосистемата на предприемачество и startup инвестиции в България. И това е още едно доказателство колко малко трябва на една такава екосистема, за да бъде поощрена и развита.

Това, което направиха двата фонда, наистина е много стойностно. Не говоря само за финансовата подкрепа на тези стартиращи фирми. Те направиха нещо много по-голямо – успяха да променят до известна степен разбирането на хората, че предприемачеството не е нещо, което се вижда само във филми или се чете в книги за Силициевата долина, а всъщност е съвсем реално, възможно и близко до тях, нещо което се случва в техния град, с техни познати и приятели.

И още нещо – показа на хората, че не е страшно да мечтаят и при това да имат смелостта да поставят големи цели пред себе си. Показа, че реализирането на една мечта е нещо абсолютно възможно, стига хората да искат достатъчно силно да я достигнат, да имат желанието, волята и дисциплината да работят сериозно за осъществяването на тези начинания. Това според мен е най-ценното, което тези акселераторски програми постигнаха в България. Те накараха хората да разберат, че предприемачеството, и в частност технологичното предприемачество, е един реален път за развитие, професионален успех и за постигане на лично удовлетворение.

Мислите ли, че това можеше да се случи и без европейски пари, и защо не успя достатъчно бързо, а се наложи да има европейски средства?

Отговорът на този въпрос е много обширен, ако изобщо има еднозначен отговор. Дали това е можело да се случи по-рано, със или без подкрепата на европейски пари – всичко това е в сферата на предположенията относно минали събития, т.е. по дефиниция е само една интелектуална спекулация. Дали е можело да се случи толкова бързо и в такъв мащаб, без да съществуват два такива фонда с подобен размер пари? Може би не.
Факт е, че България е сравнително малък пазар. От тази гледна точка не са много на брой фондовете, които биха се концентрирали само и ексклузивно върху България.

Мисля, че бъдещи подобни програми би трябвало да имат по-широк географски спектър, примерно върху няколко страни от региона. Такъв подход би улеснил не само набирането на порцията частен капитал, но вътрешната конкуренция между стартиращи компании от различните държави би повишила и качеството на инвестициите.

Какви са целите на новия фонд на 3TS?

Имаме три основни цели. Първата е да продължим да генерираме отлична възрващаемост за нашите инвеститори, както сме успявали да правим през последните 15 години от съществуването на фирмата и предишните три фонда. Втората цел е да катализираме не само с пари, но и с опит, и с мрежа от контакти растежа на високотехнологични фирми, както и цялата предприемаческа екосистема в Централна и Източна Европа. Третата е да продължим да развиваме 3TS Capital Partners като една от водещите инвестиционни фирми в Централна и Източна Европа с фокус върху инвестиции в бързорастящи компании от секторите технологии, медия и телекомуникации.

Интервюто взе Калина Чернева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *