Светът вече загуби 10%. Гответе се за най-лошото

Най-лошият възможен сценарий на банката – четири страни в еврозоната да бъдат изключени от достъп до капиталовите пазари – ще доведе до още по-изразено свиване на растежа. Последните прогнози на СБ за 2012 г. са 5.4% за развиващите се страни при предишна прогноза от 6.2% – и само 1.4% за богатите държави, за които по-рано се очакваше 2.7% ръст.
Банката не очаква най-лошият сценарий да се сбъдне, но „изследва възможността нещата да се влошат“, по думите на Андрю Бърнс, мениджър на отдела за прогнози на Световната банка, цитира го MarketWatch. Тонът в Глобалните икономически прогнози на СБ, които се публикуват два пъти годишно, е мрачен – защото иска да накара развиващите се държави да се подготвят за най-лошото.
Притеснението на Световната банка е, че както развиващите се, така и развитите страни са с отслабнал „имунитет“, вече са намалели техните сили да преодолеят една нова глобална криза. Богатите страни вече нямат фискални ресурси, за да стабилизират пазарите или да подкрепят финансовите институции.
Новите икономики изпитват вече икономическо забавяне, породено от по-високите лихви, въведени с цел овладяване на инфлацията. А на всичкото това отгоре идва и Европейската криза.
Докладите на СБ показва влошаване на перспективите през последните шест месеца. Според Бърнс и други анализатори, това се дължи на разпространяване на „заразата“ от Европейския съюз към другите части на света.
Предупрежденията в доклада идват в момент, когато страховете за гръцки фалит отново нарастват, а кредитният рейтинг на девет европейски държави – включитлено Франция и Австрия – беше понижен.
Базовият сценарий в доклада е, че централните банки ще координират действията си и ще предотвратят криза на суверенния дълг. Те ще сложат край на паниката, но няма да могат да изкоренят изцяло страховете на пазара.
Растежът в САЩ и Япония се подобрява, но остава слаб. В Европа индикаторите сочат, че предстои рецесия. Новите пазари, които през кризата от 2008 г. толкова щастливо изненадаха света с икономическата си сила, се забавят, което от своя страна води до бързо охлабване на монетарната политика.
В началото на януари спредът по облигациите на развиващите се страни нарасна средно със 117 базисни пункта спрямо нивата от края на юли, а фондовите пазари на развиващите се страни загубиха за същия период 8.5% от капитализацията си. Това се допълва от 4.2% спад на капитализацията на пазарите в развитите страни – и води до загуба на стойност в размер на 6.5 трилиона щатски долара, или 9.5% от глобалния БВП.
Китай, най-голямата икономика на нововъзникващите пазари, се очаква да расте през 2012 г. с темп от 8.4%. Световната банка не очаква Пекин да приложи нови стимули по подобие на инжекцията през 2008/09 г. със строителство на инфраструктура, но се надява един ръст на потреблението от страна на Китай да доведе до тласък за другите износители като Бразилия, Южна Африка и Аржентина.
Развиващите се страни ще трябва да търсят източниците за своя растеж все по-често в развиващия се свят – пише в доклада. Това е една трансформация, която вече е започнала – но и самата тя е свързана с предизвикателства. На развиващите се страни, чието външно финансиране надхвърля 10% от БВП /падеж на краткосрочен и дългосрочен дълг, дефицити в текущата сметка/, Световната банка препоръчва да започнат да събират пари колкото се може по-бързо, за да избягнат бъдещи трудности.
Според доклада, развиващите се страни през тази година ще имат нужда от 1.3 трилиона долара външно финансиране.
Забавящият се икономически растеж се очаква да доведе до спад на цените на суровините. Петролът се очаква да поевтинее с 5.5% до 98.20 долара за барел, а останалите суровини с 8.9%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *