Светът върви към следващата криза, предупреди Гордън Браун

Браун заяви, че „решаването на“ проблемите и незабавните действия, след края на финансовата криза са били заменени от нерешителност.
Бившият министър-председател на Великобритания каза, че ако световните лидери не предприемат решителни действия, последната криза може да се окаже само увертюра към поредица от кризи.
„През 2008 г., когато бяхме на часове от изчерпване на парите в банкоматите, малките предприятия не бяха в състояние да изплащат заемите си, училища и болници затваряха поради липса на парични потоци, си мислех, че върху нас се е стоварила кризата на века“.
„Но ако светът продължава по сегашния си път, историците на бъдещето ще кажат, че големият финансов колапс отпреди три години е просто трейлър на поредица от кризи, които са можели да бъдат избегнати и са ерозирали устоите на самата глобализация“.
„Онези, които вярват, че светът се е поучил от грешките, довели до катастрофата, грешат.“
Браун призова политиците на следващата среща на върха на Г-20, която ще се проведе в Кан през ноември, да поемат контрола над глобализираната финансовата система, която все още е „опасно“, нерегулирана.
Коментарите на Браун идват на фона неколкократните предупреждения от европейски политици, че криза с дълговете в еврозоната може да има по-силен системен ефект върху глобалните пазари и от колапса на инвестиционната банка „Lehman Brothers“ през 2008 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *