Светът произвежда рекордно количество зърно

Тази година в света ще има повече зърно отвсякога. Или поне такива тенденции наблюдават на стоковия борсов пазар експертите през последния месец, предава БНР.

Данни показват ясно: продължават да падат цените на пшеницата от началото на годината, поскъпват маслодайните култури, обърна тренда си и петрола.

Ето защо прогнозите са за абсолютен рекорд в световното производство на хлебно зърно. Освен това се очаква агресивен износ от страна на Русия и Украйна и въпреки това е трудно да се прогнозира цената на зърното.

Наскоро руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че ръстът в добива на зърнени култури за миналата година в страната му е бил рекорден и е възлизал на 13% спрямо резултатите за 2013 г.

„Това беше най-добрата реколта. По-добра беше само през 2008 г., макар практически да постигнахме същия показател. Това, преди всичко, е доказателство за реалните гаранции за продоволствената сигурност на страната и увереността в това, че спекулативните изказвания за празни рафтове в руските магазини, често звучащи от чужбина, са били и си остават мит“, каза Медведев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *