Светът се разминава с рецесията?

То няма да се превърне в рецесия, най-вече заради продължаващия растеж в развиващите страни и лекото подобрение на конюнктурата в САЩ. Глобалният брутен вътрешен продукт ще нарасне през тази година с около 3.6%, след увеличение с 5% през 2010 г. прогнозират анализаторите от Diapason Commodities Management.
Спадът на доверието в европейския държавен дълг представлява най-сериозното предизвикателство в момента. Криза на държавния дълг и свързаното с нея затягане на фискалната дисциплина, вече струваха на глобалната икономика 26 трилиона долара във финансови и материални активи, от юли насам. Тези проблеми вероятно ще окажат своето негативно влияние върху икономическия растеж в еврозоната, за който се очаква да бъде само 0.5% през 2012 г., след 1.6% за тази година
В същото време европейските политици са все по-близо до консенсус за достатъчно всеобхватни и координирани усилия за решаване на проблема с ерозията на доверието в кредиторите в еврозоната. Обявените през миналата седмица количествени улеснения от страна на европейската и английската централни банки, вероятно ще ограничат поевтиняването на акциите на финансовите компании и дори ще подкрепят апетита за риск и цените на различните класове активи.
Основният проблем обаче остава ситуацията в Гърция и докато той не намери трайно решение, няма как да се върне и доверието в европейската финансова система.
Междувременно икономиката на САЩ продължава да опровергава негативните прогнози. През втората половина на годината реалният ръст на американския БВП ще достигне 2.7%. Около половината от растежа на икономиката на САЩ идва от експортните пазари, като износът се покачи до рекордните 14% от БВП. През първото тримесечие на следващата година темпът на нарастване на американската икономика ще се ускори до 3.2%.
Слабият долар, възраждането на производствения сектор, силните продажби на капиталови стоки на развиващите се пазари и значителният ръст на земеделското производство стоят зад тази тенденция.
Наблюдава се и съживяване в химическия отрасъл и производството на пластмаси, подпомогнати от ниските цени на природния газ. Ръстът на американския износ е движен най-вече от пазарите в Канада и Мексико. Експортът за Европа и Китай остава близо до нивата от 2010 г.
В Китай PMI индексът на новите експортни поръчки се възстанови от 48.3% през август, до 50.9% през септември /стойности над 50 означават растеж/, което показва добри перспективи за износа на страната. Индексът на поръчките за внос също се повиши и достигна 50.1 през септември в сравнение с 49.7 през август, тоест и вътрешното потребление остава устойчиво, въпреки рекордната инфлация. На тази база очакванията за ръста на БВП на Китай са за 9% през третото тримесечие, 9.2% през четвъртото и 9.7% през първите три месеца на 2012 г.
На фондовите пазари ситуацията изглежда сравнително стабилна. Наистина корпоративните разходи можеха да бъдат по-високи, ако бизнесът имаше повече доверие, за да инвестира. Но нормите на печалба на корпорациите са близо до исторически върхове, и паричните салда остават доста над нормалните нива.
Федералният резерв наскоро съобщи, че корпоративните парични баланси /наличните пари в бизнеса/ са достигнали нов връх от 2.05 трилиона долара през второто тримесечие на годината, при 1.96 трилиона долара през първото и 1.4 трилиона долара в средата на рецесията през 2008 г.
От Diapason прогнозират, че основният фондов индекс в Ню Йорк, S&P 500 ще нарасне до 1250 – 1275 пункта в рамките на следващите три до четири седмици, след което се очаква низходяща корекция до 1175 пункта.
Акциите на американските компании вероятно ще продължат да се представят по-добре в сравнение с европейските им конкуренти и в началото на следващата година. В същото време е много вероятно щатският долар да достигне ново историческо дъно спрямо еврото в началото на 2012 г.
Цената на суровия петрол сорт Брент ще бъде средно 108 – 112 долара за барел през тази година и 115 – 120 долара за барел през 2012 г, като повишението се дължи на търсенето от развиващите се пазари и ограниченото предлагане от OPEC.
Според анализаторите на Diapason цената на петрола ще тества 117 долара за барел до края на този месец, след което ще има консолидация към нива от 109 долара за барел. През първото тримесечие на 2012 г, обаче суровината ще поскъпне до 125-127 долара за барел.

Diapason Commodities Management е водеща независима фирма за управление на стокови активи с офиси в Лозана и в Лондон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *