Светът ще избегне втора рецесия, но борсите са изправени пред нови трусове

Въпреки последиците от финансовата криза и тежките проблеми в Западна Европа рецесия тип “двойно дъно” няма да има, макар че за някои икономики в Европа тя може би е неизбежна. Около това мнение се обединяват експерти от инвестиционните посредници „Карол“ и “Елана трейдинг” в последните си прогнози за следващите 6 месеца. От “Карол” коментират, че макроикономическата картина в България все още е негативна, като вероятно в момента икономиката е близо до дъното на цикъла. Според тях страната се очертава като една от малкото в света, които няма да отбележат ръст на БВП през тази година. Според “Елана трейдинг” опасенията от втора рецесия са неоснователни. Възстановяването на глобалната икономика няма да стане бързо, а ще протича бавно и дълго. Цветослав Цачев, ръководител „Анализи” в инвестиционния посредник, коментира, че в исторически план двойната рецесия е много рядко явление, което се дължи на значителна промяна в монетарната или фискалната политика, а такива промени не стоят на дневен ред. През втората половина на годината възможностите за икономически растеж ще са ограничени, категорични са експертите.
Анализаторите от Saxo Bank обаче виждат висок риск от появата на втора рецесия до началото на 2011 г. Кристиян Тайлунд Блобярг, стратег за пазари на акции в банката, смята, че ще има втора рецесия в развитите икономики (Европа, САЩ и Япония) и умерени печалби на пазарите на акции.
По думите му основните двигатели за втора рецесия са съкратените държавни разходи, свиването на паричното предлагане, както и на пазара на труда и имотите.
В прогнозата си за третото тримесечие икономистите от Deutsche Bank очакват световният икономически растеж да остане силен, но да е разпределен неравномерно. САЩ, развиващите се страни в Азия и Бразилия са лидери, а движението на Европа изостава и има вероятност за понижаване на очакванията.
Георги Иванов, дилър на международни финансови пазари от “БенчМарк финанс” пък обясни пред „Класа“, че водещо значение за световната икономиката ще изиграе САЩ. Що се отнася до България, експертът е категоричен: „Не сме изолиран остров и развитието ще зависи от състоянието както на околните държави, така и на останалите европейски страни.”
Негативна обаче остава тенденцията пред фондовите пазари. Според Александър Николов, портфейлен мениджър на “Адванс Източна Европа”, спадът през май и юни на американския фондов пазар задава негативен тон за търговията до края на 2010 г. Между пазарите в Източна Европа с най-добри перспективи продължават да бъдат Русия, Румъния и Украйна, където големите акции така и не са направили нови дъна въпреки срива на американския пазар. По-малките и неликвидни пазари (Сърбия, България и Хърватска) са в низходящ тренд, който бавно и мъчително е вероятно да продължи, допълва Николов. Според Георги Иванов от „Бенчмарк“ през последните близо 3 месеца движенията на капиталовите пазари са станали доста плахи и основните световни борсови индекси в момента се намират под дъната си от края на април. За Българската фондова борса (БФБ) в края на 2010 г. от “Елана” ревизират прогнозата си от 530 пункта на индекса SOFIX в посока надолу до ниво 450 пункта.

Людмила Куюмджиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *