Свива се разликата в цените на двустайни и тристайни имоти

През последните шест месеца станахме свидетели на един силен спад в цените на недвижимите имоти в столицата, като обявените продажните цени регистрираха понижение от близо 10%, сочи справка на Profit.bg.Обявените за продажба едностайни апартаменти, обаче, продължават да са относително най-скъпи въз основа на обявена средна продажна цена в софийските квартали.

При ниво от 863.16 евро за кв. м обявена средна цена за продаване, квадратен метър в едностайно жилище е с 6% по-скъп от този в тристаен апартамент с обявена средна продажна цена от 814.15 евро.

Квадратът в едностаен апартамент е и с 3.8% по-скъп от този в двустайно жилище, където средната обявена продажна цена възлиза на 831.32 евро, съгласно статистиката на имотния сайт Imoti.net.

Прави впечатление, обаче, тенденцията на свиване на разликата в цените между двустайните и тристайните апартаменти, която бе изключително силна преди три-четири години по време на пика в имотния пазар. Тогава двустайните имоти бяха значително по-скъпи спрямо тристайните, поради по-голямото търсене, което към настоящия момент е намаляло.

Спрямо обявените продажни цени към момента разликата при квадратния метър на двата типа имоти е едва от 2% в полза на двустайните жилища, като в много квартали тристайните са дори по-скъпи. Купувачите използват понижението в цените на имотите и предпочитат да дадат малко повече пари за по-голямо жилище, което им е вече относително по-достъпно след спада в цените с около 30% от пика им преди три години.

Изключително голямо разминаване има в обявените продажни цени на различните типове апартаменти в различните софийски квартали, което до голяма степен може би се предопределя от липсата на достатъчно оферти за определен тип имот.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *