Свинският грип покоси и мексиканската валута

Мексиканското песо получи тежък удар от новината за рaзпространяващия се свински грип и започна новата седмица със силен спад. За няколко часа то се смъкна с 3,5 на сто срещу долара, след което успя да навакса малко и рано тази сутрин се разменяше по курс 13,6355 песо за един долар. С това мексиканската валута се превръща в най-слабата парична единица за деня до момента, предаде агенция „Блумбърг“.

Разпродажбите на латиноамериканската валута се ускориха в края на миналата седмица, след като правителството на Мексико съобщи за първите случаи на опасната болест.

Натискът върху валутата на Мексико идва заради очакванията, че свинският грип ще допринесе за допълнително забавяне на икономиката на страната. Прогнозите са, че туризмът, който през миналата година е вкарал в икономиката 13,3 млрд. долара и е бил третият по големина генератор на чужда валута, ще понесе тежък удар.

Заплахата от смъртоносната болест вероятно ще доведе и до спад в консумацията на храни в ресторантите и публичните места. Специалисти прогнозират, че „разпространяването на вируса ще има незабавен икономически ефект и инвеститорите трябва да бъдат внимателни“, добавя информационната агенция.

Според финансовия миснистър на Мексико Огустин Карстънс „няма съмнение“, че случващото се ще редуцира икономическите резултати на страната и че „вирусът има висок разрушителен потенциал“.

Въпреки фаталните случаи на свински грип в Мексико, нито една държава – съседка не е наложила забрана за пътуване или бизнес, съобщиха от българското Министерство на външните работи. Според изявление на говорителя Драговест Горанов след разговор между него и посланика на България в Мексико е станало ясно, че опасност определено съществува, но засега тя не е толкова голяма, за да се превърне в причина държавата да бъде изолирана.

Горанов заяви, че българското посолство поддържа връзка с гражданите на България, които живеят в Мексико сити, и е в постоянна готовност да съдейства за тяхното напускане на страната. Ведомството информира по имейл ежедневно всеки, оставил адреса си българин, за новините, които излизат от Министерство на здравеопазването в Мексико, както и оценките на Световната здравна организация. Говорителят на Външно министерство посочи, че дори Световната здравна организация все още не е обявила никакви забрани за пътуване на хора от и за Мексико.

Той обясни, че всички правителства съветват своите граждани, които пребивават в Мексико, да спазват изискванията в подобни случаи – да не посещават многолюдни места, да носят предпазни маски на лицето си.

За разлика от българската позиция по света не са така спокойни. Във Великобритания тази нощ се състоя извънредно заседание на правителствения комитет „Кобра“, съобщиха агенциите. Заседанието е било посветено на опасността от разпространение на свинския грип. Участвали са представители на всички държавни служби, които отговарят за организацията на мерките за предотвратяване на разпространението на болестта, посочва агенцията.

По правило комитетът „Кобра“ се събира само в изключителни случаи, когато е възникнала опасност за националната сигурност.

В Токио правителството също се събра на извънредно заседание, посветено на мерките да се предотврати появата на свински грип в страната.

На международно летище „Нарита“ в Токио вече са въведени мерки за антивирусен контрол. По официални данни в Мексико има 5800 японци, а в САЩ – около 375 000. При необходимост японският кабинет е готов да евакуира своите сънародници от огнищата на епидемията с правителствени самолети.

В Бразилия е бил хоспитализиран мексиканец, за който има съмнения, че е болен от свински грип. В страната вече е създаден извънреден щаб за предотвратяване на разпространението на болестта.
Двама души със симптоми на свинския грип са под карантина в Австралия. Осем души са под наблюдение и в Испания.

Информационните агенции изтъкват факта, че във всички страни появата на симптомите на свинския грип се засега наблюдават само у хора, които са били в Мексико.
Световната банка отпуска на Мексико 205 млн. долара за борба с епидемията от свински грип. Първият транш от парите ще бъде използван за закупуване на медикаменти и апаратура. Досега в Мексико от свински грип са починали най-малко 100 души. Общият брой на заболелите от грип в Мексико след 13 април, когато бяха регистрирани първите случаи, е около 1400 души. От тях 929 вече са изписани след пълно оздравяване, обяви президентът на Мексико Фелипе Калдерон.

Министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано съобщи, че от стратегическия държавен резерв ще бъдат предоставени 12,5 милиона дози от антигрипния препарат „Тамифлу“, за който вече е доказано, че може да лекува и свински грип, ако бъде приложен в ранен стадий на заболяването.
Пентагонът вече е закупил 7 млн. дози от същия медикамент.

Мерки за ограничаване на разпространението на свински грип се предприемат и в Канада и Нова Зеландия, където също има регистрирани случаи на заболяване. Превантивни мерки обявиха Русия и Китай.
Много страни вече са въвели строги изисквания за проверка на свинско месо и яйца от САЩ или напълно са забранили вноса на тези продукти от страни с регистрирани случаи на заболяване. Италия, Полша и Венецуела посъветваха своите граждани да се въздържат от пътувания в Мексико и САЩ.
В САЩ са регистрирани 20 случая, но съществуват опасения, че болестта тепърва може да отнеме живота на много хора. Осем случая са потвърдени сред студенти в Ню Йорк, седем в Калифорния, 2 Тексас, 2 Канзас и 1 в Охайо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *