Свободните работни места в САЩ достигнаха предкризисното ниво

Вакантните работни места в САЩ се повишиха през април до 4,455 милиона от 4,166 милиона през март, достигайки най-високо ниво от септември 2007-а година, показват данни на американския Департамент на труда.

Спрямо същия месец на миналата година, свободните работни места се повишиха с цели 17%, като в частния сектор беше регистрирано повишение от 18% до 4,05 милиона овакантени работни места, докато свободните държавни позиции се повишиха до 410 хиляди от 408 хиляди, съобщава bnr.bg.

Въпреки, че данните „изостават“ с месец от доклада за заетостта, Федералният резерв следи внимателно този тип данни и смята, че той представлява по-добър индикатор за състоянието на пазара на труда в САЩ, отколкото докладът за неселскостопанската работна заетост.

Поради това днешните доста силни данни са пореден знак за съществено подобрение на американския пазар на труда в началото на пролетта.

Доларът намира подкрепа от днешните добри икономически данни от САЩ, като в същото време продължава и възходящото движение на доходността на американските държавни облигации.

Лихвата на 10-годишните американски облигации се повиши към 2,637% – най-високо ниво от 12-ти май и след като в края на миналия месец доходността на дълговите книжа на САЩ се срина до 11-месечно дъно от 2,40%.

Това оказва допълнителна подкрепа за щатската валута, като еврото продължава да се търгува под натиск от продажби малко над днешното часово дъно около 1,3533 долара, докато британската лира падна към тридневно дъно от 1,6750 долара. В същото време „зелените“ пари отскочиха от днешното часово дъно около 102,21 йени към 102,40 йени.

Солидно повишение на американските стокови запаси и продажби на едро

Стоковите запаси на търговците на едро в САЩ отчетоха през април добро повишение от 1,1% на месечна база (при прогнози за повишение с 0,5%) след аналогичен ръст през март, показват днешните данни на министерството на търговията.

В същото време имаше солиден ръст и на продажбите на търговците на едро с 1,3% (при прогнози за повишение с 0,8%) след повишение с 1,6% през третия месец на годината (възходяща ревизия от повишение с 1,4%).

Търговията на едро формира около една трета от всички бизнес запаси в САЩ, като останалата част се формира от търговията на дребно и от промишлените предприятия.

Отношението на стоковите запаси на търговците на едро спрямо продажбите на едро през април остана без промяна на ниво от 1,18 пункта (месеца) спрямо 1,18 пункта през март. Това отношение показва колко месеца ще отнеме на американските компании, за да нулират своите настоящи стокови запаси.

Комбинацията от добър ръст на запасите и на продажбите на едро през април изглежда в подкрепа на очакванията за рязко ускоряване на икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие след шокиращото свиване на американската икономика с 1% в началото на годината в резултат на необичайно тежката зима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *