Свободният пазар вдига цената на тока за бита

Либерализацията на електроенергийния пазар от 2016 г. ще вдигне цената на тока за бита. Това стана ясно на семинар, организиран от EVN България. Причината е, че въпреки възможността да избират свободно доставчика си на ток, на практика повечето битови потребители ще останат при Доставчика от последна инстанция (ДПИ), който по чисто пазарни механизми няма да може да им предлага конкурентно ниска цена.

Това обясни Илина Стефанова, ръководител на отдел „Енергийна политика и екология“ в EVN. Европейският опит сочи, че около 93-94% от домакинствата остават при традиционния си доставчик на енергия отпреди либерализацията. Формирането на цените на тока на свободния пазар ще зависи от цените, на които продават електроцентралите, от големината, типа и дисциплината на самите потребители, както и от маржа, който трябва да покрива оперативните разходи на пазара, начина на финансиране на сделките (предварително плащане или различни типове гаранции), а също и от рисковете, каза Илина Стефанова. Самите цени на централите ще се определят от производствените им разходи, от търсенето на енергия в региона, както и от структурата на потреблението – стабилност, динамика и пр., допълни Стефанова.

Крайните цени на тока ще се определят от моментното търсене и предлагане на бъдещата електроенергийна борса, за чието създаване ще трябва да се внедрят мощни ИТ системи за обработка и пренос на огромно количество постоянно променящи се данни за много кратко време, обясни още Илина Стефанова. Тъй като ДПИ работи само с малки клиенти, които имат динамично и непостоянно потребление, той ще трябва да купува голяма част от тока на борсата в последния момент и на високи цени, смята Стефанова. На практика Доставчикът от последна инстанция ще бъде стожерът на свободния енергиен пазар, който ще гарантира доставките на всички, включително и на енергийно бедните граждани, за което ще бъде възмездяван по определена схема от държавата, допълни тя.

Държавата ще трябва да компенсира и централите със сключени дългосрочни договори за изкупуване на енергията от тях на високи преференциални цени, като „американските“ централи и ВЕИ-та, като доплаща определените на борсата цени до нивото на договорените с НЕК цени, каза Гочо Чемширов от EVN, но допълни, че това е въпрос на бъдещи преговори и договаряния. В крайна сметка свободният пазар ще накара потребителите така да планират дейността си, че да консумират ток най-вече в часовете, когато той е в излишък и се предлага на най-ниски цени. Най-евтиният ток е през нощта, защото тогава потреблението е най-малко. Затова ще трябва да пускаме бойлера и пералнята през нощта, ако искаме да плащаме по-малки сметки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *