Свършиха лесните печалби на банките

Лихвите ще падат, кредитите ще растат с 21% поне още три години

Лесните печалби в банковия сектор остават в миналото. Влизането на България в ЕС ще доведе на пазара у нас нови конкуренти, а лихвите ще се доближат до нивата на страните членки, които са по-ниски от нашите. Бурно развитие се очаква в съпътстващи за банкирането пазари като лизинг, кредитни карти, управление на активите и инвестиционните фондове. Това са част от изводите за тенденциите в развитието на финансовия сектор в Югоизточна Европа (ЮИЕ) и България, представени от изпълнителния директор на Хеброс Банк Людмил Гачев. Той участва в 4-ото международно изложение „Банки, инвестиции, пари“ в Пловдив. След отминаването на фазата на взривообразен растеж банките ще се фокусират към подобряване на ефективността, каза Гачев. Забавянето в ръста на кредитите в ЮИЕ вече е факт. То допълнително се определя от мерките на централните банки. Въпреки това регионът ще остане най-бързо развиващият се банков пазар в Европа. Очакваните годишни нива на растеж са 19% за кредитите и 17% за депозитите, сочат прогнози на Банк Аустрия Кредитанщалт

(BACA), собственик на HVB Bank Biochim и Хеброс Банк. Очакваният ръст на заемите у нас за периода 2004-2008 г. е 21%, а на депозитите 15%. Така през 2008 г. заемите у нас ще бъдат 14,7 млрд. евро. Потенциал за растеж има в сферите на интернет и телефонното банкиране, и в банковите карти. Живеещите по селата и дребните фирми понякога даже не притежават банкова сметка.

Според Гачев могат да се очакват консолидации във финансовия сектор в ЮИЕ и България поради малките пазари и големия брой банки. При 224 банки в ЮИЕ около две трети от тях имат под 2% дял на местния пазар. Около 60% от банките имат активи, по-малки от 100 млн. евро през 2004 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *