Свършиха цигарите на старите цени

Пускат скъпите папироси другата седмица

И алкохолът на стари цени е на свършване, показа проверката. В няколко големи магазина в Русе, като СВА – Градски хали, вече няма доста видове алкохол. Заради увеличението на акцизите от Нова година литър ракия поскъпва с около 1,70 лв. С 3-4% се покачи и цената на захарните изделия след Коледа.

Цигарите са на свършване в повечето градове в страната. Папироси на стари цени изчезнаха от магазините, особено най-употребяваните марки като „Виктори“ и ММ. В ограничени количества са и дамските тънки цигари.

Причината е не само в презапасяването на хората заради поскъпването от Нова година. Големите дистрибутори задържат стоката в складовете си, разкриха магазинери от Русе. Това се прави, защото големите смятали да предлагат по-ниска отстъпка на дребните търговци, обясниха те. Досега отстъпката е била 10 ст., в редки случаи до 15 ст. на стек, но само ако се купят големи количества. Повечето едри разпространители обаче вече предлагали папиросите на дребните само на цената на бандерола, или при 2-3 ст. отстъпка на стек. Някои магазини въобще отказват вече да зареждат цигари, обясниха търговци в Русе и Пловдив.

Цигари на нови цени започват да се правят в четирите ни фабрики от понеделник. Това каза за „Стандарт“ директорът на „Булгартабак“ Христо Лачев. Новите бандероли ще бъдат получени в петък. Това значи, че до края на другата седмица скъпите папироси ще се появят по магазините. Новото „Виктори“ ще струва 2,60 лв., при досегашна цена 1,60 лв. ММ става 2,30, повечето тънки цигари ще са по 2,40 лв. Най-евтините ще са „Арда“ по 1,85 лв.

Диляна Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *