Сглобяеми къщи пестят топлото

Ключалка за три различни ключа показват на строително изложение

Сглобяеми къщи, в които може да караме без отопление дори и при минусови температури навън, са хит на изложението „Строителна седмица“. То ще продължи до 15 март в столичния Интер Експо Център. Акцентът на експозицията са възможностите за енергоспестяване. Показани са различни нови материали, които ще направят дома топъл и уютен, а сметките ще останат ниски. Най-модерните сглобяеми домове имат от 12 до 60 см изолация на стените. Дограмата е петкамерна, а стъклопакетът – с три слоя, между които има газ аргон. Той задържа топлото през зимата и не пуска жегата през лятото.

Сглобяеми домове на изложението представя фирма „Нордика“. Конструкцията им е направена по нова технология – от дърво и стомана. Панелът е двоен с три слоя изолация. Цената е 300-400 евро на кв. м. Монтирането става за три дни.

Сглобяемите къщи са широко разпространени в Западна Европа още от 50-те години на ХХ век. Около 30% от еднофамилните и двуфамилните жилища на Запад са от този вид. У нас ги купуват предимно за вили и туристически селища. Здравината и гъвкавостта на къщите ги прави подходящи за райони, където има земетръси и свлачища. След наводнения възстановяването им е много по-евтино и бързо от това на тухлените къщи – достатъчно е само да изрежем намокрената изолация.

Как да направим топлоизолация на тухлените стени показва „Баумит“ с продукта си „Баумит open“. „Хенкел България“ пък представя Ceretherm – система за външни стени, в която влизат от лепилото до мазилката. Първият прозорец без стъклодържател Fotura, който не позволява проникването на прах по повърхността на профила, е на „Лорекс“ ЕООД. Блиндираните врати на „Солид 55“ са с електронно и автоматично заключване. Mauer locking systems предлага секретна ключалка с възможност за трикратно прекодиране и 3 различни ключа. Тя е подходяща за помещения, отдавани под наем, защото с всяко завъртане на нов ключ прави предишния ключ невалиден.

Слаб интерес към консултациите за жилищни кредити на Банка ДСК в първите дни на строителното изложение отчитат от финансовата институция. Вероятните причини са, че досега не е имало официална банка на експото.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *