Сделките за царевица в света с ръст 20% за 5 години

Продажбите на царевица в света между 2010 и 2014 г. са нараснали с 19,5%, достигайки 954 милиона тона. Това става ясно от данни в „Анализ на световния пазар на царевица“, подготвен от консултантска компания BusinesStat, пише Farmer.bg.

С изключение на 2012 г., когато продажбите са намалели с 2,4% спрямо 2011 г., през всяка от останалите години е отчитан ръст на показателя. Спадът през 2012 г. се е дължал на слабата реколта в няколко страни, които са сред най-големите производители на културата в света, и най-вече в САЩ. Това е довело до дефицит на продукта на пазара и съответно – до повишаване на цените.

През разглеждания 5-годишен период основни потребители на царевица са били САЩ и Китай, като в САЩ е продавана между 28,4% и 34,5% от цялата царевица в света, а в Китай – средно около 22,3%. Делът на останалите държави в общия обем на продажбите значително е отстъпвал на този на лидерите. Така например в следващата в класацията Бразилия са били реализирани средно годишно по около 5,5% от продажбите на царевица в света, а в Мексико – 3,3%.

Прогнозите на руските анализатори сочат, че през периода 2015-2019 г. продажбите на царевица в света ще нарастват с между 1% и 2,4% годишно, като през 2019 г. ще достигнат 1,047 млрд. тона, или с 9,8% спрямо нивото от 2014 г.

Като основни фактори, обуславящи увеличаването на продажбите, са посочени най-напред увеличаването на световното население, повишаването на стандарта на живот в някои от развиващите се държави, което ще доведе до нарастване на търсенето на продукти на животновъдството и оттам – на фуражно зърно, както и разрастващото се производство на биоетанол в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *