СДС възразява остро срещу водената от ГЕРБ политика за българското кино

София /КРОСС/ Липсата на достатъчно финансови средства, с които Министерството на културата оправдава орязания наполовина бюджет 2011 за филмопроизводство, се оказва нагло прикритие на факта, че ГЕРБ отменя извоюваното с много усилия устойчиво финансиране на българското кино. Това се казва в декларация на СДС.

В декларацията се казва още:

«Съгласно внесеното от ГЕРБ изменение на чл. 17 от Закона за филмовата индустрия в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет субсидията за българско кино се осигурява само ПРИ ВЪЗМОЖНОСТ.
Това създава недопустима условност при финансиране на българското кино в момент, в който то се намира в явен подем. Напомняме на ГЕРБ, че миналата година български филм достигна до номинациите за чуждестранен «Оскар», което не се е случвало никога. В СДС смятаме, че подобни успехи на български филми имат много по-голям положителен ефект за имиджа на България от скъпо струващи и лошо изпълнени рекламни клипове на страната ни.
Затова призоваваме Вежди Рашидов да спре с хаотичното и некомпетентно управление на българската култура и в частност на българското кино. Най-логичният начин за компенсиране недостига на средства за кинопроизводство е чрез намиране на алтернативни източници на финансиране и чрез създаване на Фонд «Българско кино», обещан изрично в предизборната програма на ГЕРБ. Намаляването на броя произвеждани филми годишно не решава проблема с липсата на управленска визия в сферата на филмопроизводството и ясно показва, че за това Министрество на културата самото филмопроизводство e проблем.
Така сме изправени пред реалната опасност ПРИ НЕВЪЗМОЖНОСТ в следващите години да не бъде произведен нито един нов български филм».

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *