Северна Корея е извършила подземен ядрен опит

  Това бе изтълкувано от Южна Корея и Запада като най-вероятно действие на Пхенян. Малко по-късно официалната информационна агенция на Северна Корея официално потвърди за извършения опит.
Първа за възможността за ядрен тест съобщи южнокорейската агеннция Йонхап, а американският Институт по геология отбеляза, че регистрираният трус е бил на много малка дълбочина – едва километър. Според Сеул мощността на експлозията е около 6-7 килотона. Първоначалната оценка на южнокорейското отбранително министерство беше за 10 килотона и повече. Йонхап съобщии,  че вчера Северна Корея е информирала Вашингтон и Пекин за това, че се готви да осъществи ядрен опит.
Международните раакции не закъсняха. Японското правителство обяви, че се събира на заседание, на което ще реши какви мерки да предприеме. Премиерът Шиндзо Абе съобщи, че Токио обмисля да наложи допълнителни санкции срещу Северна Корея след случилото се. Министър-председателят е наредил на ресорните министри да съберат информация и да я анализират в сътрудничество със Съединените щати, Южна Корея, Китай и Русия.
Южна Корея, която е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, обяви, че свиква заседание на Съвета в 14 ч. по Гринуич.

 Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *