Сега е моментът да излезете на борсата

Бистра Илкова,

изпълнителен директор на БФБ

– Г-жо Илкова, какви са предизвикателствата пред българския капиталов пазар?

– Капиталовият пазар е огледало на икономиката. В цял свят, който иска да види най-добре работещите компании, отива в сайта на фондовата борса. За щастие положението в България вече започва да прилича на това на борсовите пазари с дългогодишна история.

– Ще получат ли българските компании достъп до световните капиталови пазари?

– Това е друго предизвикателство пред добрите български дружества. По-интересно е обаче дали големите международни компании ще повярват на нашия бизнес. За щастие ситуацията в последните няколко години доста се промени. Доскоро добре работещи фирми се дистанцираха от капиталовия пазар и фондовата борса. За последната година обаче нещата коренно се промениха. Предизвикателство е изобщо бъдещето на БФБ в европейската интеграция. Да не стане така, че след влизането ни в ЕС конкуренцията да се окаже пагубна за българския капиталов пазар.

– Какво казват експертите?

– Анализаторите считат, че БФБ трябва да запази своята относителна самостоятелност. Нека да имаме директен достъп до чуждите пазари и те до нас, но без да губим идентичността си. Т. е. компаниите, които се листват тук, да го правят по българските закони и при българските цени, защото не е все едно определена фирма да се листва по нашите цени и в същото време да има директен достъп до Лондон например.

– Кои са най-атрактивните участници на пазара и накъде очаквате да се разшири този кръг?

– Българските институционални инвеститори засега са най-активни и най-атрактивни – пенсионни фондове, застрахователни дружества, банки, чужди портфейлни инвеститори, акционерните дружества със специални инвестиционни цели. Има обаче дисбаланс между търсенето и предлагането, търсенето е много по-високо. Която и емисия да се появи на пазара, тя изчезва за миг. Бизнесът вече разбра, че като се появи на борсата, може да му се вярва, може да получи пари. Който сега представи най-добрите си проекти на борсата, има 100-процентен шанс да получи пълна подкрепа. Сега е моментът да се излезе на фондовата борса!

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *