Сега ”отборът” управлявал митниците

Основният проблем на сегашното правителство е, че има грешно зададени параметри. Това заяви пред bTV Емил Димитров – Ревизоро, бивш директор на Агенция „Митници“.
Според него митниците се управляват от едни и същи хора през последните 20 години, които той нарече „групировки“, предаде БГНЕС. На въпрос коя „групировка“ управлява агенцията през последните години, Ревизоро отговори, че това е групировката „Отборът“.
По думите на Димитров на министър-председателяБорисов му се подава грешна информация по отношение контрабандата на горива. Нелегалното гориво, което се внася в България, е в размер на 30–35%, а не както се твърди 87%, ако беше така половината бензиностанции в страната трябва да бъдат затворени.
Ревизоро бе категоричен, че целият ресурс на Агенция „Митници“ трябва да се насочи към контрабандата на цигари, алкохол и горива.
По отношение на съкращенията, които се предприемат по етажите на агенцията, бившият директор на митниците заяви, че механичното съкращение не винаги дава оптимален резултат.
„Трябва да има съкращения, но не в големи мащаби”, допълни той. Според Емил Димитров хубаво е, че се свързват митниците с данъчните, но те все още не са обучени.
На въпрос за работата на Ваньо Танов като директор на Агенция „Митници” Ревизоро заяви, че ако той успее в своите начинания и бъде подкрепен от държавата, той ще бъде един национален герой. „Ако не успее, обаче, възможностите са две – първо, той да си направи публично харакири, да излезе виновен за всичко, за да не са виновни тези над него, и второ – премиерът да признае, че има грешка”, добави ексшефът на митниците.
Самият Ваньо Танов коментира, че в в последните 20 години наистина митниците се управляват от групировки със съответната политическа подкрепа от властимащите, предаде „Фокус“. По думите му в последните години може да се каже, че не е била само една групировка. Спрели са видимо да воюват самите групировки и горе-долу са си парцелирали страната и в много области, а не само в митниците.
На въпрос за ситуацията около митница Видин ген. Ваньо Танов коментира, че е получил доста материали за митницата. В момента там тече пълна ревизия, ще има структурните промени митница Видин се превръща в митническо бюро.
Генерал Танов припомни, че през последните 2 години митниците са били под контрола на ДАНС.
ДАНС е имал сериозно влияние в митниците. Двете институции са си обменяли информация, уточни той. Не е тайна, че бившият председател на ДАНС Петко Сертов е поддържал добри отношения с доскорошния зам.-директор на митниците Румен Божинов, заяви ген. Танов. (За Божинов се говори, че поддържа близки отношениея сАлексей Петров- бел.ред.)
Ако в митниците се беше случило нещо, тогава това приятелство щеше да е от полза за държавата, смята той. На въпрос за куфарчетата, пътуващи от една митница за София и дали тази традиция продължава, ген. Танов отговори: „Трудно ми е да кажа. Те са отишли в отделни лица, каква част е отишла в партиите не мога да кажа“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *