Сега пък ни обещаха Шенген най-рано през есента

България и Румъния няма да се присъединят към Шенген през март, а най-рано през октомври, стана ясно от изказване на унгарския министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, цитиран от агенция ДПА. Той добавя, че проверки до юни ще покажат какво още трябва да бъде поправено.

Надеждите на Румъния и България да станат част от Шенген през март съвсем рухнаха след новината от Будапеща. Унгария сега председателства Европейския съюз и София и Букурещ разчитаха на подкрепата на Будапеща, за да станат част от Шенгенското пространство. В началото на седмицата унгарският външен министър Янош Мартони увери българския си колега Николай Младенов, че една от целите на унгарското председателство е България и Румъния да се присъединят към Шенген през следващите шест месеца.

Унгарският вътрешен министър обаче казва, че това не е планирано за март. В края на миналата година Франция и Германия изразиха несъгласието си с членството на двете източноевропейски страни в Шенген заради опасения, че организираната престъпност може да има достъп до общата система. Румъния се противопостави на твърденията и обяви, че дори може да се откаже от механизма за оценка, който е част от договора за присъединяване на двете страни към Европейския съюз.

Премиерът Бойко Борисов призна в края на миналата година, че писмото на Франция и Германия е основателно: „За разлика от президента Траян Басеску считам, че двете писма, тъй като съм разговарял и с президента Саркози, и канцлера Меркел, са абсолютно основателни. Имаме още няколко месеца, във възможността си сме да изпълним всички забележки по границата, там ще сме на 100% готови за март месец“.

Шенгенското пространство включва 25 европейски държави, 22 от които от Европейския съюз. В това пространство няма граничен контрол, а страните са свързани с обща информационна полицейска и митническа система.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *