Сега – рецесия в Англия, после – и в други от Г-8

През първите две седмици на октомври Великобритания преживя най-тежката финансова криза от края на Първата световна война. Банковата система на страната бе изправена пред крах, заяви централният банкер на Острова Мървин Кинг, цитиран от ИТАР-ТАСС.
В реч в Шефилд президентът на „Банк ъв Ингланд“ заяви, че икономиката на Обединеното кралство вече е навлязла във фаза на спад, който ще продължи и през2009 г.
Според Кинг британската икономика ще пострада повече от икономиките на другите страни от Г-8 от сегашните сътресения заради мащабите на финансовия си сектор.
Централният банкер на Великобритания допълни, че очаква през идните месеци намаляване на притока на чуждестранни инвестиции, които до голяма степен са осигурявали досега широк достъп за потребителите и бизнеса до евтини финансови ресурси. Като последица от това той прогнозира отслабване на британската лира.
Компанията за икономически изследвания NIESR вчера обяви, цитирана от Франс прес, че британската икономика е навлязла в рецесия през третото тримесечие и тази фаза на свиване ще продължи и през четвъртото тримесечие.
Експертите отбелязаха, че прогнозират „най-тежката рецесия от 1982 г.“ във всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Тази мрачна прогноза, засягаща ОИСР, се основава на факта, че освен очакванията за рецесия в САЩ и Великобритания, предвижданията са за нулев растеж през идната година във Франция, Германия и Италия, допълва Франс прес.
БТА /netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *