Седемте гряха в социалните мрежи

Признайте си: пристрастени сте към социалните мрежи. Твърде малко хора обаче се замислят за рисковете, които произтичат от използването на тези сайтове. Ето защо CSOonline се допитва до IT експерти, за да изброят типичните грешки, които се допускат, и как бихме могли да ги избегнем.

Прекомерното споделяне на фирмена информация
Това се случва, когато някой служител, развълнуван от проекта, върху който неговата компания работи, публикува информацията за него в социалните мрежи. Може да става въпрос както за лекарство против рак, така и за автомобил, който е задвижван от отпадъчни материали.
Чрез споделянето на важна информация за интелектуалната собственост на компанията, за която работят, хората улесняват конкурентите. Те лесно могат да намерят начин да дублират идеята или да я откраднат чрез наемането на хакер, който да проникне в мрежата на фирмата.
Смесването на личния с професионалния живот
Това често се случва, когато някой използва социалните мрежи едновременно за поддържане на бизнес контакти и за развлечение. Нерядко списъка с контакти включва не само колеги, но и приятели и членове на семейството.
Много често комуникацията с приятелите и семейството може да бъде доста неприемлива в очите на бизнес съдружниците и колегите. Потенциалният работодател може да прескочи набързо дадена кандидатура за работа, след като види снимки на кандидата от партито за неговия рожден ден.
Понякога обаче е трудно работата да се раздели от личния живот при използването на социалните мрежи. Служителите на медийни компании например често използват всички свои познати, за да увеличат посещаемостта на сайтовете си и да привличат рекламодателите.
В крайна сметка е важно да си давате сметка каква е точно вашата причина да присъствате в дадена социална мрежа.
Използването на социалните мрежи за отмъщение
Не е изключено някой служител, който е бил внезапно съкратен, да излее недоволството си от това чрез социалните мрежи. Публикуването на съдържание в разгневено състояние може да доведе до много неприятни последици, защото може да бъде цитирано в цялата мрежа и да ви злепостави.
Безразборното натрупване на контакти

За някои потребители на социалните мрежи всичко опира до натрупването на колкото се може повече контакти. Това може да изглежда безобидно или в най-лошия случай леко досадно. Но когато количеството стане по-важно от качеството, не е изключено да добавите по инерция фалшив артист, терорист или крадец на самоличности.

Използването на еднакви пароли
Много често хората използват една и съща парола за достъп до всички социални мрежи, която нерядко съвпада с паролата за тяхната онлайн банкова сметка или персонален компютър. Ако някой злонамерен се добере до вашата парола за социалната мрежа, това означава, че той получава достъп до всичко останало.
Приемането на всякакви покани

Най-голямата социална мрежа Facebook е известна с това, че има приложения за всичко – от покани за виртуален коктейл до участие в различни каузи. За някои потребители приемането на тези покани е толкова естествено, колкото и дишането. За съжаление, някой може да ви изпрати покана, която да изглежда, че е от ваш приятел. След нейното приемане е възможно вирус ще се разпространи на вашия персонален компютър.

Не застрашавайте себе си и останалите
Всичко казано дотук води до опасността да изложите себе си или някой друг човек на опасност. Затова трябва да се внимава много, когато се публикува лична или фирмена информация, рождени дни на децата или снимки на приятели. Тези данни могат да станат обект на кражба на идентичността или понякога дори да привлекат интереса на злонамерени хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *