Седем характеристики на успешния предприемач

„Като основател и изпълнителен директор на най-голямата платформа за crowdfunding на бизнеса Fundable, имам уникалната възможност да следя от възможно най-близо случващото се в стартиращите компании. Във Fundable изучаваме кривата на техния успех и от качествените ни наблюдения сме забелязали, че съществуват някои закономерности в характера на основателите им, които им помагат да се поздравят с успеха“, пише Уил Шротер във Forbes.

Предлагаме ви някои от характеристиките на успешния предприемач, според неговите професионални наблюдения.

1. Ценете мнението на хората.

Потребителите са основен фактор в процеса на дейност и успеха на емблематичната сладоледена компания Ben & Jerry's, споделят самите основатели на компаният Бен Коен и Джери Грийнфийлд. Откакто те отворили първата си сергия в един гараж във Вермонт, те винаги се допитват до мнението на клиентите си за нови вкусове. Когато компанията се разраснала и пуснала свои акции на борсата, те започнали да организират срещи на акционерите от целия щат.

Оставайки верни на своите потребители, те дават възможност на всеки, който иска да си купи част от компанията, да го направи. Освен това те поддържат директна обратната връзка с тях и лично се занимават с предложенията на клиентите.

2. Бъдете уверени в компетентността си.

Като съосновател на производителя на смартфони и таблети HTC Шер Уанг е един от най-богатите и влиятелни предприемачи. Освен това тя е и един от най-малко познатите, което тя признава, че е умишлено, с цел да може да се концентрира върху най-важната част от своята работа – създаването на възхитителни мобилни устройства.

В началото на своята кариера Шер е работила за компютърна компания, като задачата ѝ е била да пренася големи компютърни кутии, като през това време е продавала дънни платки на ЖП гарите в Европа. Тогава започнала да мечтае за едно удобно, преносимо и компютъризирано устройство.

Години по-късно, когато Шер и екипът ѝ е трябвало да вземат решение за бъдещето на компанията между ръчни устройства или преносими компютри, тя уверено настоява производството на мобилни телефони да се превърне в техен приоритет.

Благодарение на нейната увереност и компетентност HTC прави изключително печеливш ход и в рамките на няколко години всеки шести продаден телефон в САЩ е техен модел.

3. Станете забележителни оратори.

Стив Джобс продължава да бъде вдъхновяващ пример за предприемачите, които искат да подобрят своите умения в представянето на своите продукти. В света на презентациите, той беше ненадминат. Той залагаше на визуланото пред вербалното и създаваше същинско представление за всеки продукт, който изкарваше.

Неговите презентации изглеждаха толкова прости и неизискващи кой знае какви усилия, но малцина си даваха сметка, че те са резултат от безборйни часове на поготовка и работата на цял екип, посветен на това да направи всяко движение перфектно. Джобс беше педантично точен в своята подготовка и я имаше за значителна част от своята работа.

Той беше чудесен пример за това, че никой не се ражда изключителен оратор – това е умение, което трябва да се развива, упражнява и повтаря.

4. Останете скромни.

Създателята на Zappos Тони Шей е известен със своята скромност и отвореност към хората, толкова много, че е заложил скромността като основна ценност в своята компания.

След като намерил подходяща технологична компания, Тони бил убеден, че нейните благоденствие и култура зависят от хармонията, изградена въз основа на равнопрапие. Без значение на уменията си, ако кандидатът за работа прояви склонност към егоизъм, Zappos търси друг кандидат с по-добро отношение.

Самият Тони се стреми да бъде пример за своята водеща ценност, отказвайки се от самостоятелен шефски офис за сметка на кабинка с бюро, обрадена от десетки други такива и поддържайки лични взаимоотношения със служителите си.

5. Оставете страстта да ви води.

Идеята за веригата за търговия на дребно с био и натурални храни Whole Foods не е хрумнала изведнъж на Джон Макий. Той е прекарал години работейки и живеейки сред хранителни организации и е бил член на три различни хранителни магазина. Там той е научил някои важни неща и това е отключило желанието му да подобри качеството на хранителните продукти в глобален мащаб.

Стремежът му да създаде по-качествен снабител на храни го е накарал да стане предприемач, превръщайки неговата страст в нещо световноизвестно, според собствените му думи. Макий е ревностен защитник на идеята, че работата трябва да носи и други удовлетворение освен парите и използва тази филосифия при набирането на персонал.

В своята полу-автобиография, той казва, че неговата цел е да създаде условия, в които всички са „толковата отдадени на работата си, че тя се превръща в призвание“.

6. Посрещнете предизвикателствата.

Елън Мъск е предприемач, който е много добре запознат с рисковете при започване на ново начинание. След успеха му с PayPal нетното му състояние се оценява на 165 млн долара и той би могъл да се пенсионира още тогава.

Но Мъск е предприемач по душа и не искал да се откаже от своята страст да създава компании и така избира своите следващи две начинания, заради предизвикателствата, които предлагали – авиокосмическата компания SpaceX и производителят на електрически автомобили Tesla Motors.

Съдаването на иновативни технологии в авиокосмическата и автомобилната индустрии по едно и също време едва не фалира добре обезпечения Мъск. След няколко провалени изстрелвания на ракети и бързо изчепващ се капитал зад Tesla Motors, мнозина започват да се съмняват, че той ще може да продължи.

Мнозина биха напуснали плаващия кораб и биха се ориентирали към други индустрии, но Мъск посреща предизвикателството и стига до успеха. След успешно изстрелване на космически апарат в орбита SpaceX подписва договор за 1,6 млрд долара с NASA. Tesla Motors прави първично публично предлагане през юни 2010 г и изкарва 226 млн долара и продава близо 7 хил свои автомобили.

7. Ценете и възнаграждавайте служителите си.

Малко изпълнителни директори са толкова уважавани от своите служители, колкото основателят на авиокомпанията Southwest Airlines Хърб Келър. Този месец компанията обяви, че всички служители ще споделят рекордно възнаграждение от 228 млн долара през тази година. Southwest има дълга история във възнаграждаването на трудещите се там от печалбата на компанията и предлагане на акции на служителите ѝ, както и безпрецедентни привилегии и бонуси.

Хърб е извел удовлетворението на служителите като свой най-важен приоритет още от самото начало. „Служителите са на пръво място. И ако се отнасяште с тях както трябва, познайте какво? Клиентите ви идват отново при вас, което пък удовлетворява акционерите. Започнете със служителите и останалото ще последва“, споделя той.

Келър отдава успеха на компанията на своите продуктивни и мотивирани служители толкова много, че дори обмисля започването на рекламна кампания, която възхвалява услугите на неговите подчинени като най-голямото предимство на Southwest Airlines пред конкурентите ѝ.

Независимо дали сте опитен предприемач или ентусиазиран начинаещ, е много важно да се учите от тези, които са били там преди вас и са успели. „Това беше ключова част от моето развитие като предприемач и не бих могъл да постигна този успех без полезните съвети на добри ментори“, заключава Шротер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *