Седмицата се пораздвижи откъм борсови новини

Тя остана свита и протичаща предимно по основните ликвидни позиции, като оборотите и активността не бяха високи. Инвеститорите залагаха основно на банковите акции и на книжата на дружества със специална инвестиционна цел. Това помогна на индексите да завършат седмицата предимно на положителна територия.
SOFIX добави 0.66% до 329.74 пункта.  BG40 напредна с 1.36% до 123.88 пункта.  BGREIT порасна с 0.54% до 80.02 пункта.  BGTR30 спадна с 0.55% до 250.57 пункта.
С поскъпване се представи акцията на Синергон Холдинг АД, която след пет сесии на търговия добави 2.43% върху пазарната оценка на дружеството до 0.630 лв. за акция.
ТБ Централна кооперативна банка АД също бе сред печелившите акции в портфейлите през тази седмица, като добавката в цената бе от 0.35% до 0.562 лв. за лот.
Адванс Терафонд АДСИЦ затвърди цената от 2.220 лв. за лот, откъдето започна търговията в началото на тази седмица.
Същото направи и ЧЕЗ Разпределение България АД, при която сделките се сключваха без съществено отклонение от цената. затварянето в петък бе на 1 620 лв., на колкото завърши и търговията през миналата седмица.
През тази седмица инвеститорите научиха, че Уникредит Булбанк е продал дяловете си в двете дружества от групата на ЧЕЗ, като делът от 495 акции на ЧЕЗ Електро България АД, представляващи 9.9% от капитала на дружеството, най-вероятно е преминал в портфейла на ТБ Централна кооперативна банка АД.
За петте дни Еврохолд България АД поевтиня с 0.22% до 0.870 лв. за лот.
От новинарския поток през седмицата се открои решението на Комисията за финансов надзор по отнемане на лиценза на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ. Основанието за това е „липса на дейност в период от една година от издаването на лиценза“. По позицията на дружеството на борсата често се извършват обемни прехвърляния. Така например на Никулден имаше сделки за 710 хил. лв.
Тази седмица акционерите на ТБ Корпоративна търговска банка АД взеха решение за вдигане на капитала чрез издаване на 600 хил. нови акции с номинал 10 лв. и емисионна стойност 156.47 лв. за лот. При тези параметри процедурата би трябвало да привлече 93.9 млн. лв. нов капитал.
През седмицата приключи търговията с права от увеличението на капитала на Софарма имоти АДСИЦ, а от Агенцията за приватизация сключиха договор с чешката фирма Патриа Корпорейт Файненс да посредничи при приватизацията на Българска фондова борса и Централен депозитар.
През следващата седмица предстоят общи събрания в шест дружества. това са ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ, Интерхотели АД, Еуротерра България АД, ХД Дунав АД, Ита България Енерджи Инвестмънтс АД и винарската изба Тодоров АД.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *