Седмица под знака на европейските икономически перспективи

Предстоящата седмица на международните пазари ще бъде белязана от срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), която ще даде множество отговори за икономическите перспективи, пред които е изправена еврозоната.
В САЩ се очакват данните за поръчките на дълготрайни стоки, заявките за социални помощи и потребителското доверие. Инвеститорите ще продължат с търсенето си на потенциални сигнали, че икономиката на САЩ се развива във възходящ тренд.
В първия ден на седмицата Ifo Institut ще публикува своя регулярен доклад за бизнес климата в Германия, който е един от водещите индикатори за състоянието на икономиката на страната.
Очаква се също националният институт по статистиката на Италия (Istituto Nazionale di Statistica) да оповести своите данни за потребителското доверие и търговия баланс със страните извън ЕС на третата по големи икономика в еврозоната.
Във вторник британските власти ще публикуват данните за сектора на одобрените ипотечни заеми – водещ индикатор за търсенето в сектора на жилищното строителство. Междувременно лидерите на Английската централна банка ще дадат обяснение пред парламентарната комисия за бюджета относно повишаването на инфлацията и икономическите перспективи.
В Италия пък ще се провжде търг на 10-годишни държавни облигации, докато в САЩ се очакват официалните данни за поръчките на дълготрайни стоки, потребителското доверие и продажбите на нови жилища.
Институтът за маркетингови изследвания Gfk ще публикува в сряда доклад относно потребителския климат в Германия. Централната банка на Англия от своя страна ще оповести своя финансов отчет за стабилност.
В същия ден се очакват и ревизираните данни растежа на щатската икономика за първото тримесечие на годината, както и статистиката за седмичните запаси на суров петрол.
Четвъртък ще бъде белязан от срещата на лидерите на ЕС, които ще проведат първия ден от двудневния си икономически форум. Германските власти ще публикуват официални данни за броя на безработните. В Нова Зеландия пък се очакват официалните данни за търговския баланс – разликата между вноса и износа, както и данните за бизнес доверието.
В последния ден на седмицата Япония ще публикува серия от икономически данни, в това число статистика за разходите на домакинствата, инфлацията, продажбите на дребно и предварителните данни за промишленото производство.
Австралийските власти ще публикуват правителствени данни за кредитирането в частния сектор, докато в еврозоната лидерите на ЕС ще проведат втория ден от двудневната икономическа среща на върха в Брюксел.
В Германия се очакват предварителните данни за инфлацията на потребителските цени, която съставлява по-голямата част от общата инфлация.
По-късно през деня Канада ще да публикува месечния си доклад за брутния вътрешен продукт – най-широкия индикатор на икономическата активност и текущото състояние на икономиката. В САЩ пък се очакват ревизираните данни на експертите от Мичиганския университет за потребителското доверие в страната.
             Източник-profit.bg/news/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *