Седми сме по спад в цените на жилищата

Нареждаме се на седмо място по спад в цените на жилищата през първото тримесечие на 2014 г. Това сочи класацията наGlobal Property Guide.

По данни на изследователската компания в началото на годинатагодишният ръст на цените на жилищата у нас се е ускорил до 2,3%, а спрямо предходните три месеца – до малко над 1%. Тези данни обаче отчитат и инфлацията. В българската икономика месеци наред обаче имаше дефлация, която през февруари надхвърли 2,5 на сто на годишна база.

Така вноминално изражение през първото тримесечие цените на жилищата у нас са останали почти без промяна на годишна база, защото е отчетенспад от 0,05%,а спрямо предходното тримесечие е регистриран ръст от 0,22%.

Най-голямо поскъпване на имотите е отчетено в Дубай.Повишението на годишна база през първите три месеца на годината се е ускорило до 31,57% спрямо 17,9% по същото време на миналата година.

Столицата на Естония – Талин, е втора по най-висок ръст на цените на жилищата в началото на годината. Там е отчетено увеличение от над 20 на сто на годишна база спрямо 5,6% година по-рано. Трета позиция заема Тайван с ръстот съответно 11,28% и 1,66%.В челната десетка място намират и Пекин (Китай), Филипините, Нова Зеландия, Австралия, Ирландия, Исландия и Великобритания, предаде „Труд“.

Най-голямо намаление в цените е отчетено в Гърция. Годишното понижение обаче е продължило да се забавя, като за периода достига 7% спрямо 11% по същото време на миналата година. Само за тримесечието спадът е минимален – 0,3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *