Селското стопанство е „липсващото звено“ в борбата с климатичните промени

Съкращаването на вредните емисии от парниците и оранжериите значително ще подпомогне борбата с климатичните промени, смятат специалисти, призовавайки този проблем да бъде поставен в центъра на дискусиите за намаляване излъчването на вредни газове в атмосферата, пише EurAktiv.
Ако светът иска да постигне ефективно намаляване на вредните емисии, селското стопанство трябва да бъде включено в предстоящите обсъждания на международно равнище, категорични са от Международния изследователски институт по прехраната (International Food Policy Research Institute – IFPRI).
Според организацията селското стопанство е „липсващото звено“ в обсъжданията за климатичните промени, тъй като освен че секторът произвежда около 14 процента от вредните емисии, то той играе уникална роля при „абсорбирането“ на въглеродния диоксид, „изпуснат“ в атмосферата от производството.
Чрез подмяна на наложените селскостопански технологии и практики и отглеждането на повече целогодишни растения борбата с климатичните промени може да постигне още по-големи успехи. Вредните емисии могат да се редуцират и чрез използването на органични торове, промяна начините на напояване и други.
Тъй като по-голямата част от вредните газове от селско стопанство са „изпускани“ в развиващите се страни, експертите призовават чрез съкращаването на разходите за земеделие в развитите икономики да се помогне на по-бедните държави да се присъединят към инициативата и да прилагат по-модерни селскостопански практики.
Освен това, експертите отМеждународния изследователски институт по прехраната призовават за повече инвестиции в селскостопански изследвания, инфраструктура, както и улесняване достъпа до пазарите на „малките“ фермери от развиващите се държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *