Семейният бизнес се топи

Семейният бизнес се топи. Кризата удари най-малките фирми, които се въртят от членовете на едно семейство, както и занаятчии и свободни професии, които работят за себе си, пише Стандарт.

Средните доходи от самостоятелна заетост през декември се сринаха средно до 55 лв. на домакинство, което е с 40,5 % по-малко спрямо същия месец на предходната година. За сметка на това рязко се увеличават социалните помощи, на които разчитат семействата, обявиха от НСИ.

Обезщетенията за безработица и добавките за деца са почти без промяна. Но доходите от другите социални помощи нарастват с 55% средно до 137 лв. на семейство.

925,28 е средният доход на домакинство през декември, сочат данните на НСИ. Това е ръст с 9,5 % за година. Но като се махне инфлацията, през изминалата година доходите на семействата са нараснали реално само с 1,6 %.

Поевтиняването на много храни и финансовата криза доведоха до свиване на разходите.

За храна през декември всяко домакинство е дало средно по 290 лв., което е с 10 лв. по-малко спрямо същия месец на предходната година.

Свиват се и разходите за цигари, алкохол, ремонти и жилищно обзавеждане. Но в условията на криза разходите за почивка и развлечения се увеличават. Като се платят и по-високите сметки за ток, вода и парно, остават по-малко пари за спестяване. През декември семействата са дали на влог средно по 24,73 лв. при 33,15 лв. година по-рано.

actualno.com
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *